Hoe de familiale opvolging bij autohandelaar Westauto's een succes werd

Westauto’s is een bekende autohandelaar in West-Vlaanderen. Het bedrijf werd meer dan 45 jaar geleden opgericht door Willy Van Keirsbulck. Vandaag staat met zoon Jurgen en dochter Sylvie de tweede generatie aan het hoofd van dit familiebedrijf. Deze familiale opvolging ging van start in 2016 en kende een goed einde in mei 2021.

Het begin van een succesvolle familiale opvolging

In oktober 2016 stelt DaVinci Corporate Finance aan de familie Van Keirsbulck de krijtlijnen voor die een succesvolle familiale opvolging moeten verzekeren. “Op dat moment waren de drie kinderen, Jurgen, Sylvie en Kurt reeds werkzaam in het bedrijf,” vertelt Jo Maris van DaVinci Corporate Finance.

“Zoals bij elke familiale opvolging, waren er ook hier heel wat vragen. Wie wordt, of worden, de opvolgers? Hoe verdelen we de aandelen? Hoe gaan we die kopen en tegen welke prijs?

Op de eerste vraag kwam snel een antwoord: Jurgen en Sylvie zouden de zaak voortzetten. Omwille van gezondheidsredenen moesten we voor hun broer Kurt, die reeds aandelen had, een oplossing zoeken. Nadien volgde het rekenwerk. We maakten een correcte waardering en hielden daarbij rekening met de opbrengsten die het bedrijf kan genereren. Vervolgens ontwierpen we een structuur die de opvolgers toeliet om de aandelen van hun ouders te kopen. Hierin paste ook een oplossing voor de aandelen van broer Kurt. Deze structuur stelden we in 2016 voor aan de betrokken partijen.”

Een solide structuur en complete begeleiding als garantie voor de toekomst

“Voor een familiale opvolging is het belangrijk om de juiste structuren te ontwerpen”, gaat Jo Maris verder. “De kinderen van de familie konden de aandelen uiteraard niet persoonlijk kopen. Daarom richtten we een holding, of kopende vennootschap op. Deze vennootschap ging vervolgens een financiering aan bij de bank.

Net zoals in andere dossiers zorgden we ook hier voor een complete begeleiding bij elke stap in dit proces. Zo creëren we vertrouwen en zekerheid en vrijwaren we de belangen van alle betrokkenen. Bovendien leggen we op die manier een solide basis die de toekomst van het bedrijf kan garanderen wanneer er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.

Dergelijke ontwikkelingen traden al op in 2017, toen de opvolgers ook het onroerend goed van de ouders kochten. Op zo’n moment moet je alles opnieuw tegen het licht houden. Vandaag komt ook de derde generatie aan de deur kloppen. Ook daarvoor hebben we, in de vorm van een familiaal charter, een solide structuur gelegd die de criteria bepaalt voor verdere familiale opvolging.”

De rol van een vertrouwenspersoon

Gedurende het hele traject neemt Jo Maris de rol van vertrouwenspersoon op voor de familie Van Keirsbulck. Dit doet hij ook in zaken die niet rechtstreeks met de familiale opvolging te maken hebben en de dagelijkse werking van het bedrijf overstijgen. Dit gebeurt uiteraard steeds in samenspraak met de boekhouder/accountant van het dossier.

“Hoewel Westauto’s een bekende naam is in de regio, hechten de leveranciers van Westauto’s alleen belang aan de gezonde balans, de winstgevendheid en groei van het bedrijf alvorens ze hun eindeleasewagens mag opkopen. Op een bepaald moment hadden Jurgen en Sylvie de wind op kop. Zij vroegen onze raad slaagden er zo in hun kmo te runnen alsof het een financiële speler was.

Als het bedrijf Van Mossel midden 2018 leverancier Westlease overneemt, hebben Jurgen en Sylvie niets te vrezen van deze nieuwe speler op de Belgische markt: mooie cijfers tonen aan dat Westauto’s een goeie partner zal zijn en blijven, ook voor Van Mossel.”

De meerwaarde van DaVinci bij een familiale opvolging

Volgens Jo Maris kan DaVinci van grote waarde zijn bij een familiale opvolging en andere vormen van overname.

“Uiteraard bieden we meerwaarde omdat we als een echte vertrouwenspersoon optreden. Maar het belangrijkste is dat we zowel het praatwerk als het rekenwerk en schrijfwerk in handen nemen. We begeleiden de debatten, leveren het rekenwerk en gaan dat ook mee verdedigen bij de bank, én we schrijven solide overeenkomsten die vele jaren meegaan.”

De moraal van een succesverhaal

“De conclusie van dit verhaal klinkt misschien cliché maar is daarom niet minder waar”, benadrukt Jo Maris. “Je bedrijf is je kind. Een opvolging organiseren doe je 1 keer in je leven. Dit is té belangrijk en vaak té complex om in eigen handen te nemen. Laat je daarom begeleiden en wacht daar niet mee tot het te laat is!”

Heb je vragen over familiale opvolging? Stel ze meteen aan een expert van DaVinci Corporate Finance via onderstaand formulier.

Lees ook:

Denk je aan een bedrijfsoverdracht? Dan is DaVinci de perfecte partner

Owner buyout van een kmo: win-win voor koper & verkoper

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DaVinci Corporate Finance

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DaVinci Corporate Finance

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials