Waarom je best werk maakt van een kasplanning? Voor een gezonde cashflow!


In geldnood komen door zelf te veel uit te geven nog vóór je klanten je kas weer aandikken: het is een allesbehalve ideaal, maar vaak voorkomend scenario. Meer nog, een negatieve cashflow is een van de voornaamste redenen waarom bedrijven de boeken moeten sluiten. Een goede kasplanning is essentieel wil je dit vermijden
.

Als specialist in credit management - en dus ook kasplanningen - ziet Atradius dat kmo’s vaak worstelen met hun cashflow. En dat is gevaarlijk, want liquiditeitsproblemen zijn oorzaak nummer één waardoor bedrijven failliet gaan. Gelukkig kun je met een correcte kasplanning je financieringsbehoeften bepalen en zo heel wat problemen voorkomen.

Wat is een kasplanning?

Een kasplanning – vaak ook cashflowprognose of liquiditeitsprognose genoemd – is een overzicht waarin je maandelijkse inkomsten en uitgaven opneemt en het maandelijks kasoverschot of -tekort berekent. Zo heb je op elk moment een helder beeld van hoeveel middelen je bedrijf nodig heeft of genereert.

Een kasplanning verschilt van een jaarrekening of begroting omdat ze precies weergeeft wanneer je uitgaven doet en waarop je inkomsten effectief ontvangt. In zo’n cashflowprognose wordt duidelijk hoeveel tijd er zit tussen een uitgave en een inkomst, en kan zo een mogelijke financieringsbehoefte aantonen.

Zo maak je een prognose van je cashflow

Klaar om zelf aan de slag te gaan met een kasplanning? In de eerste stap lijst je in twaalf kolommen de inkomsten en uitgaven van de komende twaalf maanden op. Maak daarbij een goed onderscheid tussen vaste en variabele kosten, en vergeet kredieten of tegoeden aan klanten niet.

Vervolgens bereken je voor elke maand of je met een overschot dan wel een tekort zit. Stel het geheel eventueel ook visueel voor, een grafiek zegt vaak meer dan een reeks bedragen in een rekenblad.

Reken jezelf niet rijk, een goede kasplanning moet aansluiten bij de realiteit. Anders is de oefening een maat voor niks. Het is daarom een goed idee om als je voor de eerste keer je cashflow in beeld brengt, een retroactieve kasplanning van het voorgaande jaar op te maken. Dat helpt om het huidige of het toekomstige jaar zo goed mogelijk in te schatten.

Wat met dubieuze debiteuren?

Wat moeilijker te voorspellen is of klanten die op krediet kochten maar die in de problemen zitten ook effectief zullen betalen. Weet dat je jezelf kunt beschermen door een kredietverzekering af te sluiten. De kredietverzekeraar biedt je de zekerheid dat je je geld zult zien. De premie die daaraan vasthangt kan je zien als vervangende kosten voor je post dubieuze debiteuren.

Meer weten over kasplanning en kredietverzekering? Stel je vraag aan de experts van Atradius via de website of het onderstaande formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials