Microkrediet: een interessante formule voor jouw kmo?

Finance
two men facing each other while shake hands and smiling

Wil je investeren in je kmo zonder intern gegenereerde middelen aan te spreken? En ondervind je moeilijkheden om een kmo-financiering te verkrijgen van de kredietverleners? Dan vormt het microkrediet mogelijks een interessante vorm van alternatieve financiering.

Als je op zoek bent naar kapitaal om te investeren in je kmo, kan je kiezen uit verschillende formules. FOD Economie stelt een pak nuttige tools en informatie over dit onderwerp tot jouw beschikking. Zo kan je de kredietaanvraag beter voorbereiden. Naast het klassieke bedrijfskrediet bestaan er ook alternatieve financieringsvormen. Hier gaan we dieper in op het microkrediet.

Wat verstaan we onder microkrediet?

Een microkrediet is een lening, bestemd voor kmo’s die om wat voor reden ook moeilijk toegang verkrijgen tot de ‘courante’ financiële diensten. De reden is meestal dat ze als startende ondernemer, zelfstandige of kleine onderneming over beperkte financiële middelen beschikken. Soms hebben ze een minder gunstige kredietgeschiedenis. Daarom zijn de traditionele banken eerder terughoudend om over de brug te komen. Zoals het voorvoegsel ‘micro’ aantoont gaat het om vrij kleine bedragen. In de praktijk gaat het doorgaans om hooguit enkele tienduizenden euro's.

Bij wie kan je terecht voor een microkrediet?

In ons land bestaan er specifieke organisaties die focussen op het verstrekken van professionele microkredieten. Zij willen ondernemers helpen aan de hand van financiële steun. Daarnaast bieden ze vaak ook begeleiding en ondersteuning aan. Ze verstrekken advies, organiseren training en treden op als mentor. Kortom, ze stellen alles in het werk om de kans op succes te maximaliseren. In die zin vervullen ze ook een sociale opdracht, door ondernemerschap en werkgelegenheid te stimuleren in gemeenschappen met soms ontoereikende traditionele financieringsbronnen.

Hoe kies je de juiste microfinancieringsinstelling?

Overweeg je om als startende ondernemer, zelfstandige of kleine onderneming een professioneel microkrediet aan te vragen? Informeer je dan eerst goed. Vergelijk het aanbod van de verschillende aanbieders. Onderzoek vooral grondig de voorwaarden en begeleidingsmogelijkheden van de organisaties, want die kunnen onderling sterk verschillen. Bepaal om te beginnen wat voor jou de belangrijkste criteria en aspecten zijn. Neem vervolgens contact op met de microfinancieringsinstellingen. Vraag informatie over hun diensten en bekijk aan welke voorwaarden je moet voldoen om een microkrediet te verkrijgen.

Verneem je graag meer over het microkrediet of andere alternatieve financieringen? Neem dan zeker een kijkje op de website van de FOD Economie. Daar staan diverse formules voor kmo-kredieten gedetailleerd beschreven.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials