Kan ik vastgoed financieren met mijn aanvullend pensioen (tweede pijler)?

Iemand die een woning of ander vastgoed wil aankopen, verbouwen of renoveren, gaat doorgaans bij de bank aankloppen voor een hypothecair krediet. Wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn om het vastgoedproject te financieren? Je kunt je opgebouwde aanvullend pensioenkapitaal ook inzetten voor de financiering van vastgoed; zelfs als het kapitaal opgebouwd werd met premies die door de vennootschap betaald werden. Welke mogelijkheden zijn er?

Waarvoor kan ik het aanvullend pensioenkapitaal gebruiken?

Je kunt het aanvullend pensioenkapitaal inzetten om er onroerende goederen die belastbare inkomsten opbrengen, mee te verwerven, te bouwen, te verbeteren, te herstellen of te verbouwen in de Europese Economische Ruimte (EU, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Alle soorten onroerende goederen komen in aanmerking: een woning, een appartement, een grond, een bedrijfsgebouw, een veranda, een garage …

Wat zijn de voordelen?

Het gespaarde pensioenkapitaal levert vaak een aanzienlijke som geld op voor je vastgoedproject. De premies van een aanvullend pensioen worden bovendien soms betaald door de vennootschap, (bijvoorbeeld wanneer het gaat om een IPT of groepsverzekering gaat). In het geval van een voorschot op polis betaal je tot slot een stuk minder bijkomende kosten dan bij een klassieke hypotheek. Je hebt geen hypotheekkosten, geen expertisekosten en geen notariskosten.

Welke mogelijkheden zijn er?

Deze mogelijkheden gelden uiteraard alleen op voorwaarde dat het pensioenreglement of de pensioenovereenkomst ze voorzien.

Inpandgevingen van pensioenrechten

Je aanvullend pensioenplan kan dienen als waarborg voor je lening. De uitkering bij vroegtijdig overlijden vervangt dan (deels) de schuldsaldoverzekering die bij een hypotheek komt kijken.

Een voorschot op polis vragen

In dit geval vraag je je verzekeraar om je een deel van je gespaarde kapitaal te storten, zodat je het kunt gebruiken om je vastgoedproject mee te financieren. Later kun je het opgevraagde voorschot al dan niet terugstorten in je pensioenplan. Voorschotten moeten echter worden terugbetaald zodra die goederen uit je vermogen verdwijnen. Momenteel is deze techniek vooral interessant voor bedrijfsleiders met een IPT, omdat bij andere tweede pensioenproducten vaak minder kapitaal opgebouwd werd.

Toewijzing van de afkoopwaarde aan de wedersamenstelling van een hypothecair krediet

Je kunt het uitgekeerde pensioenkapitaal op de eindvervaldag van je pensioenplan gebruiken om de aflossing van je hypothecair krediet in één keer mee te betalen. Intussen betaal je enkel de interesten op de hypothecaire lening.

Vertrouw op advies van een specialist

Welke mogelijkheid is nu het best geschikt voor jou? Dat hangt af van je persoonlijke en professionele situatie. Daarom is het een goed idee je bij te laten staan door een specialist in verzekeringsproducten, zoals de consulenten van DVV. Hij of zij stelt je de meest passende financieringsoptie voor.

Meer weten? Stel je vraag rechtstreeks via het formulier hieronder!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DVV Verzekeringen

Meer weten?

Dvv verzekeringen logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DVV Verzekeringen

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials