Baloise schenkt 200 laptops en 900 schermen aan Digital for Youth en helpt zo de digitale kloof bij jongeren te dichten en sociale ongelijkheid te bestrijden

Finance

Verzekeraar Baloise schenkt 200 laptops en 900 schermen aan Digital for Youth (DFY), een organisatie die zich inzet om digitale uitsluiting bij kinderen en jongeren in België te verminderen. Deze schenking is het resultaat van de recente vervanging van ICT-hardware bij Baloise, waarbij de nog bruikbare apparatuur een nieuw leven krijgt dankzij de inspanningen van DFY. Dit initiatief sluit aan bij Baloises 'Reuse, Reduce, Recycle'-principe, waarbij de hoeveelheid elektronisch afval wordt verminderd en waardevolle materialen opnieuw worden ingezet.

DFY, opgericht in 2019 door DNS Belgium en Close the Gap, refurbisht afgeschreven ICT-materiaal en schenkt het aan degenen die het het meest nodig hebben. Refurbishing houdt in dat data wordt verwijderd en de hardware grondig wordt schoongemaakt, zodat die hergebruikt kan worden. De organisatie streeft naar een toekomst waarin alle Belgische kinderen en jongeren veilig en gemakkelijk toegang hebben tot ICT-apparatuur.

Op maandag 15 april werden de eerste laptops bij Baloise opgehaald. DFY zal deze laptops refurbishen en vervolgens toewijzen aan geselecteerde sociale organisaties en scholen. De inzameling van ICT-materiaal van bedrijven draagt bij aan een duurzame aanpak van e-waste, terwijl het tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden creëert voor educatieve activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en workshops over digitale vaardigheden.

De digitale kloof onder jongeren is een tikkende tijdbom van ongelijkheid

De 'Barometer Digitale Inclusie' van UC Louvain, VUB, Statbel en Koning Boudewijnstichting toont aan dat Belgische jongeren steeds meer verbonden zijn met het internet. In 2021 gebruikte 81 % van de 16-24-jarigen een laptop en 98 % een smartphone.

Ondanks deze hoge percentages is de digitale kloof nog steeds reëel: hoewel het percentage jongeren zonder smartphone-internettoegang in twee jaar tijd halveerde (van 30 % in 2019 naar 12 % in 2021), blijft er een significante kloof tussen jongeren met verschillende opleidingsniveaus.

Deze digitale kloof heeft brede gevolgen: belemmerde educatieve kansen, sociale isolatie, beperkte sociale en professionele ontwikkeling. Jongeren zonder digitale middelen missen kansen in hun studie, belangrijke sociale interacties en professionele groei. Bovendien vergroot de kloof de ongelijkheid in informatietoegang, wat jongeren hindert in het nemen van geïnformeerde beslissingen over gezondheid, politiek en wereldgebeurtenissen, maar ook in dagelijkse toepassingen, zoals online bankieren.

Baloise helpt de digitale kloof te dichten door ICT-apparatuur een 2e leven te geven via Digital for Youth

DFY bestrijdt deze ongelijkheid door afgeschreven apparatuur nieuw leven in te blazen voor jongeren zonder toegang tot technologie. Sinds haar oprichting heeft DFY meer dan 23.300 laptops geleverd aan meer dan 250 Belgische sociale organisaties en scholen. Naast het verkleinen van de digitale kloof, levert dit ook aanzienlijke ecologische voordelen op, zoals het vermijden van CO2 -uitstoot door e-waste recycling.

De eerste samenwerking tussen Baloise en DFY startte een aantal jaren geleden met Baloise for Life, een jaarlijks event waarbij de verzekeraar geld inzamelt voor goede doelen. Dit jaar besloot het bedrijf verder te gaan.

'Onze hoge security-eisen op IT-vlak vereisen dat we regelmatig ons computermateriaal vernieuwen. Wij zijn blij om dit materiaal, dat nog perfect functioneel is, een tweede leven te kunnen geven via Digital For Youth', zegt Koen van Dijck, Directeur Transformation Office Services bij Baloise.

Hans De Backer bij DFY, benadrukt dat deze computers honderden jongeren kunnen helpen om onze steeds meer digitaliserende samenleving bij te benen: 'Dankzij Baloises schenking creëren we nieuwe digitale kansen voor jongeren die anders mogelijk achter zouden blijven. Samen werken we aan een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot de digitale wereld. Als elk bedrijf in België een vergelijkbare hoeveelheid appa

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials