Wat is cash flow?

Finance

De betekenis van cashflow kan heel eenvoudig uitgelegd worden als het verschil tussen de inkomende en de uitgaande geldstromen in je bedrijf in een bepaalde periode. Cashflow, of kasstroom in het Nederlands, is een belangrijk gegeven om de financiële positie van je bedrijf te beoordelen.

Positieve en negatieve cash flow

Cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en dat je uitgeeft in een afgebakende periode, bijvoorbeeld het eerste kwartaal, of het huidige jaar. Als je bijvoorbeeld in de eerste drie maanden van dit jaar 50.000 euro ontvangt en maar 40.000 euro uitgeeft, dan heb je een cash flow van 10.000 euro. Dat is een positieve cashflow en een goed teken. Je bent dan in staat om op korte termijn je financiële verplichtingen na te komen.

Geef je meer geld uit dan er binnenkomt, dan spreken we van een negatieve cashflow. Een negatieve cashflow is niet meteen noodzakelijk een drama. Het kan zijn dat je een investering hebt gedaan, die pas op termijn voor meer inkomsten zorgt. Maar als de periode van negatieve cashflow te lang duurt, kan dit je in de problemen brengen. Om je rekeningen te blijven betalen, zal je leningen moeten aangaan. Je riskeert op termijn je schulden niet meer te kunnen afbetalen.

Hoe je cash flow berekenen?

Bij de berekening van je cashflow dien je enerzijds rekening te houden met je dagdagelijkse inkomsten en uitgaven die niets met financiering of investeringen te maken hebben, en anderzijds met extra geldstromen, zoals inkomsten uit beleggingen, het gebruik van een kaskrediet,… Deze bedragen vind je in je resultatenrekening. Cashflow is de nettowinst na belasting, meer de afschrijvingen.

Wanneer bereik je je break-even cashflow?

Je cashflow berekenen doe je door alle uitgaande kasstromen in mindering te brengen van alle inkomende cashflows. Je bereikt je break-even cashflow als je voldoende geld op je rekening hebt staan om alle kosten, uitkeringen en andere uitgaven te betalen, inclusief je belastingen.

Cash flow is niet hetzelfde als winst. Je kasstroom is het verschil tussen inkomsten en uitgaven. Winst is het verschil tussen omzet en kosten. Winst realiseer je maar als je klanten je facturen daadwerkelijk betalen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials