Leaderboard KMOinsider.jpg

Een nieuwe medewerker verwelkomen, hoe doe je dat?

Interim & Rekrutering

Tips voor een geslaagde onboarding

Heel wat bedrijven maken er uitgebreid werk van, maar bij sommige, meestal kleine bedrijven, laat de opvang van een nieuwkomer soms te wensen over. Een schip is pas vaarwaardig als elk bemanningslid ‘on board’ is!

‘Onboarding’ is de toepasselijke term voor de integratie van een nieuwe werknemer in een organisatie.  Vlerick-prof Dirk Buyens deed de studie 'De verwachtingen versus de realiteit van HR-onboarding in Europa’.

Hieruit blijkt dat 34% van de werknemers geen weet heeft van een dergelijk opvangprogramma in het bedrijf. En als er dan al onboardingprocedures in het bedrijf bestaan, komen die vooral uit de koker van HR en houden die niet altijd rekening met de leefwereld en de ervaring van de nieuwkomer.

Ondersteuning van nieuwe werknemers laat soms te wensen over

Van jongeren die een bedrijfsstage volgen, hoor je wel eens dat de afdeling waar ze terecht komen niet echt op hen zit te wachten... Vaak worden ze met een kluitje in het riet wandelen gestuurd (lees: met een klusje zoet gehouden).
Maar verbazend is wel dat de studie aantoont dat 40% van de werknemers niet het absolute minimum aan ondersteuning krijgt van bij de aanvang van hun nieuwe job. Er zijn gevallen bekend waar de nieuweling in kwestie meer dan een week moest wachten vooraleer zijn basiskantoorbehoeften (werkplek, laptop en andere hulpmiddelen) werden ingelost.

Goed begonnen is half gewonnen

Met een goede opvang en begeleiding maak je van je werknemer een echte (merk)ambassadeur, iemand die zijn werk doet met de nodige fierheid. Hij is trots om voor jouw bedrijf of merk te werken. Die attitude komt het eindresultaat van zijn werk ten goede. Bovendien, met tevreden werknemers die plezier scheppen in hun werk, riskeer je minder personeelsverloop.

3 tips voor een geslaagde onboarding

  1. Duid voor de nieuwkomer een ‘peter’ of ‘meter’ aan: iemand met de nodige communicatievaardigheden, die zelf nog niet zo lang in dienst is en bij wie de nieuwkomer terecht kan. Die peter/meter kan zich inleven in de situatie want hij weet nog hoe vreemd de eerste dagen/weken aanvoelen.
  2. Laat de nieuwkomer de eerste dag kennis maken met ‘de werkvloer’: de collega’s, de leidinggevende en de praktische dingen (werkplek, koffiemachine, …). Nadien komen de missie en strategie van de organisatie en de bedrijfswaarden aan bod.
  3. Sommige HR-professionals pakken onboarding behoorlijk innovatief aan: met digitale en on site hulpmiddelen, of in het vakjargon: ‘blended learning’. Via peer-to-peer learning – van de collega’s leren – in combinatie met online tools kan je het onboarding proces gestructureerd laten verlopen. Enkele voorbeelden: nieuwkomers bij G-Star krijgen via de G-Star Raw Academy een online mobiele introductie. Ook Hunkemöller dat ca. 500 nieuwe medewerkers per jaar rekruteert, heeft een aanvullend mobiel onboarding programma waarmee nieuwe medewerkers mondjesmaat info over het bedrijf ingelepeld krijgen.

A Concept Interim Medium Rectangle Ad v2.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven