Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Lichtkwaliteit op het werk: hoe verbeteren?

HR

De verlichting op kantoor vergt een andere aanpak dan de verlichting die je thuis hebt. Dat komt omdat de lichtkleur en sterkte afhankelijk zijn van de functie van een ruimte. De kwaliteit van je kantoorverlichting draagt bij aan de productiviteit, maar ook de gemoedstoestand van je medewerkers. We geven tips en advies.

Wat is goede kantoorverlichting?

#1. Voldoende daglicht

Laat eerst en vooral voldoende daglicht binnen in je werkruimte. Vul dit natuurlijk licht eventueel aan met kunstverlichting. De sterkte ervan kies je afhankelijk van de ruimte.

#2. Verlichtingssterkte: 500 Lux

Goede verlichting voor algemeen kantoorwerk heeft een sterkte van 500 Lux. Dit is ook de aangeraden verlichtingssterkte voor vergaderzalen. Het betreft de minimumwaarde.

#3. Verlichtingssterkte: 100 Lux

Heb je in je onderneming plaatsen die alleen dienen voor verplaatsing? Denk hierbij aan gangen, trappen, liften en magazijnen. De verlichtingssterkte hiervoor wordt gemeten op de vloer en mag ten minste 100 Lux bedragen. Meer informatie: Fiche verlichting.

#4. Kies de juiste kleurtemperatuur

Een hoge kleurtemperatuur (een neutraal tot koel wit licht) is het meest geschikt voor op kantoor. Deze kantoorverlichting zal bijdragen aan de productiviteit van je medewerkers.

Nefaste effecten van slechte kantoorverlichting

Twijfel je of je kantoorverlichting goed of slecht is? Er is geen betere manier om erachter te komen dan je medewerkers erbij te betrekken. Stel hen een aantal vragen die te maken kunnen hebben met een slechte kantoorverlichting. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Heb je last van vermoeide, droge, branderige of waterachtige ogen?
  • Knijp je, naarmate de dag vordert, je ogen dicht om beter te kunnen zien?
  • Heb je vaak last van hoofdpijn als je achter je bureau of scherm zit?

Voorbeelden van verlichting voor op kantoor

Verlicht je kantoorruimte zo egaal mogelijk zonder al te veel lichtcontrasten. Direct diffuus licht zorgt voor een gelijkmatige verspreiding over de gehele ruimte, zonder schaduwvorming. De meest gekozen lichten voor in kantoorruimten zijn TL-lampen.

Lees meer:

Nieuwe regels voor kwaliteit binnenlucht in werklokalen

Hoe verbeter ik het binnenklimaat in mijn kantoor?

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials