Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Mag mijn werkgever mij verplichten om vakantie op te nemen?

HR

“Mag mijn werkgever mij zomaar collectief verlof opleggen, waardoor ik op welbepaalde dagen verlof móet nemen, terwijl ik dat helemaal niet wil?”

 

Volgens Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian, mag je werkgever je nooit eenzijdig opleggen om vakantie op bepaalde datums te nemen. Hierover moet steeds een akkoord worden gesloten. Uiteraard mag je werkgever je verplichten om op de vastgelegde collectieve data vakantie te nemen. Dat collectieve akkoord kan hij niet eenzijdig wijzigen. Net zo min kan hij je opleggen op bepaalde momenten je vakantie op te nemen als er geen collectief akkoord over bestaat.

De vakantiedata moeten met jouw akkoord worden vastgesteld. Indien jullie niet tot een akkoord komen, kan hij eventueel de tussenkomst vragen van de sociale inspectie. Zij ziet toe op de naleving van de vakantiereglementering. Blijft het meningsverschil, kan zo nodig naar de arbeidsrechtbank worden gestapt.

Je werkgever kan je wel vragen om vakantie op te nemen tijdens de periode van collectieve vakantie die vastgelegd is op sectorniveau binnen het paritair comité.

Wat moet je weten over betaald verlof?

Of je nu als uitzendkracht of als werknemer aan de slag bent, in theorie heeft iedereen recht op betaald verlof. Je vakantie wordt berekend op basis van het aantal gewerkte dagen van het afgelopen jaar. Je kan het interimkantoor of aan je werkgever vragen om je verlof tijdens je overeenkomst op te nemen. Indien zij jou het betaald verlof waarop je recht hebt weigeren, kan je terecht bij de vakbond waarbij je aangesloten bent.

Heb je je vakantie al voor het hele jaar ingepland, maar wil je graag toch nog een extra citytrip doen? Dan kan je onbetaald verlof proberen aan te vragen aan je werkgever.

Wat moet je weten over onbetaald verlof?

Onbetaald verlof is geen basisrecht. Je werkgever moet je aanvraag eerst goedkeuren, maar hij kan dat evenzeer weigeren als je vakantiedagen slecht zouden uitkomen. Je vraagt dus best zo vroeg als mogelijk jouw onbetaald verlof aan aan jouw werkgever. Zorg er tevens voor dat je deze overeenkomst schriftelijk vastlegt, om te voorkomen dat er daarna verwarring over zou ontstaan en hij of zij niet op het laatste moment nog je onbetaald verlof zou kunnen intrekken.

Wat zijn de gevolgen van onbetaald verlof?

Onbetaald verlof is niet zonder gevolgen. Je zou denken dat het gewoon vakantie zonder vergoeding is, maar er gaat meer achter schuil. Hiermee moet je o.a. rekening houden:

1. Extralegale voordelen

Zoals de term het zelf al zegt, ontvang je geen loon. Maar hoe zit het dan met extralegale voordelen? Officieel zouden deze ook tegengehouden moeten worden. Natuurlijk is dat niet altijd evident. Daarom kan je met je baas onderling vastleggen dat je ze toch krijgt en dat je bijvoorbeeld gewoon je bedrijfswagen behoudt in deze periode. Ook hier leg je de voorwaarden hieromtrent best weer schriftelijk vast.

2. Eindejaarspremie

Je eindejaarspremie zou wel eens lager kunnen uitvallen. Dat komt omdat deze meestal wordt berekend op het aantal dagen dat je werkt volgens je arbeidsovereenkomst. Als je onbetaald verlof hebt genomen, heb je in feite minder dagen gewerkt dan je collega’s.

3. Jaarlijkse vakantie

Onthoud dat de extra onbetaalde vakantiedagen die je nu neemt, effect kunnen hebben op het aantal betaalde vakantiedagen dat je volgend jaar zou hebben.

Lees meer:

Wat met de niet-opgenomen vakantiedagen van mijn werknemers?

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials