Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Concrete tips & tricks van SD Worx rond verloning in kmo’s

Uit een recente werknemersbevraging van SD Worx, die nog meer nét afgerond is, blijkt dat 47,9% van de werknemers in Belgische kmo's salaris als belangrijkste criterium ziet bij het kiezen van een organisatie. We leven nog steeds in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Als je talent wilt aantrekken en behouden heb je dus sowieso een sterk loonbeleid nodig. Met ‘Pay Facts 2024’ gaat SD Worx dieper in op 16 vragen rond verloning in kmo’s.

Kmo’s kunnen bij SD Worx terecht voor een complete ontzorging op het gebied van payroll & hr. Via opleidingen en publicaties deelt de organisatie ook haar kennis en expertise. Pay Facts 2024, de verloningsgids die recent online verscheen, past in dat rijtje. Naast enkele theoretische beschouwingen, ligt de focus op 16 veelgestelde vragen (en antwoorden!) over verloning in kmo’s.

De ‘basics’ van de verloning in kmo’s

In de rubriek ‘back to basics’ lichten de hr-specialisten van SD Worx de voornaamste topics in verband met verloning toe. Dat gaat van vast & variabel loon en bruto & netto tot het basisloonpakket en ten slotte de extralegale voordelen. Kortom, alles wat je moet weten voor je kan starten met het uitbouwen van een doordacht loonbeleid. Dit hoofdstuk eindigt dan ook met de 4 elementen van zo’n loonbeleid. Ook al verkrijg je een goed inzicht in de problematiek, het verdient steeds aanbeveling om je laten informeren en begeleiden door professionals. SD Worx heeft heel wat mensen in huis met specifieke knowhow over de kmo-wereld, op wie je altijd kan terugvallen.

Eerlijk verlonen is een belangrijke schakel om medewerkers gemotiveerd en geëngageerd te houden. Meer nog: het is een onmiskenbaar voordeel in de war for talent.

16 vragen rond verloning in kmo’s

De informatie, waar je in de praktijk wellicht het meeste zal aan hebben, zit vervat in de rubriek ’16 veelgestelde vragen’. Dit zijn de adviesvragen die onze consultants het vaakst te horen krijgen van bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken van kmo’s. Op basis van een enorme hoeveelheid data formuleren zij concrete antwoorden op elke kwestie. Eén van de vragen die bijzonder in het oog springt, is die over flexibele verloning in kmo’s (vraag 12). Hierbij krijgen medewerkers de mogelijkheid zelf een deel van hun loonpakket samen te stellen. Als werkgever selecteer je de gewenste extralegale voordelen in het cafetariaplan van SD Worx op maat van de kmo: Flex Income Plan.

Wat zijn de mogelijkheden van het mobiliteitsbudget?

Een ander ‘heet hangijzer’ in de hr-wereld is mobiliteit. Hybride werken is vandaag zowat de norm en (milieu- en klimaatbewust) jong talent is moeilijker te verleiden met een bedrijfswagen. Die komt pas op de derde plaats van de populairste flexibele verloningsvorm. Pensioensparen en extra vakantiedagen voeren de lijst aan als nummers 1 en 2. In veel gevallen kan het mobiliteitsbudget een alternatieve vorm zijn van verloning in kmo’s. Onder vraag 14 van Pay Facts 2024 lees je meer over wat dit budget precies inhoudt en hoe je het in jouw kmo kan toepassen. Je krijg eveneens de wettelijke bepalingen mee en een tool om de impact te simuleren.

Simuleer welke impact de invoering van het mobiliteitsbudget heeft op jouw organisatie.

Verneem je graag meer over verloning in kmo’s? Wil je te weten komen of je meer, evenveel of minder betaalt dan je concurrenten? Bij SD Worx voor KMO staat een doorgewinterd team van hr-experts klaar om je te adviseren en begeleiden. Aarzel dus niet om contact op te nemen.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en SD Worx

Meer weten?

SD Worx logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • SD Worx

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials