Furbo-Leaderboard_Updated.gif
InTEAM

Een authentiek verhaal over gedeeld leiderschap en zelforganisatie

Personeel

‘InTEAM’ is de titel van het boek dat drie auteurs hebben geschreven over de interne innovatieve reorganisatie naar gedeeld leiderschap en zelforganisatie. Ze geven een ‘intieme’ inkijk in Kind & Gezin waar ze als medewerkers aan verbonden zijn, en vertellen een authentiek verhaal over wat de impact is van die veranderingen op teams en individuen.

Niet het zoveelste managementboek over verandering

“De getuigenissen komen – bij manier van spreken – uit de harten en buiken van de medewerkers die de transitie binnen Kind & Gezin van dichtbij meemaakten.” Aan het woord is Kris Danckaert, al 20 jaar actief binnen Kind & Gezin. Zij stelde het boek samen met Annick Gregoire, collega en al meer dan 16 jaar regioverpleegkundige, en Pascale Mijten die binnen Kind & Gezin ervaring heeft met veranderings- en groepsdynamische processen.

“Het voelt een beetje zoals een ouder die zijn kinderen dat kleine zetje geeft om op eigen kracht zelfstandig te lopen of de sprong te wagen, want wat daarna komt, is zoveel rijker en boeiender”, gaat Danckaert verder. “We willen het leergeld dat wij betalen en de successen die we behalen met zoveel mogelijk mensen delen. We willen sensibiliseren om ook de stap te zetten. Het is absoluut de moeite waard om de uitdaging aan te gaan ondanks de chaos, de weerstand, de onzekerheid, het vallen en weer opstaan.”

Echte verhalen

De auteurs wilden de echte verhalen van de medewerkers en managers brengen, door hen en met hen, hun persoonlijke ervaring en blik op het transitieproces van Kind & Gezin. “Onze oproep in heel de organisatie om mee te werken aan dit boek leverde meer dan 30 gedreven enthousiastelingen op. Het idee was er en de goesting om co-creatief dit boek te schrijven ook”, zegt Kris Danckaert.  

Pascale Mijten: “Die input was zo waardevol om een boek te maken met antwoorden op vragen die ook leven bij medewerkers van andere bedrijven en organisaties die een veranderingsproces doormaken.”

En dan gaat het o.m. over vragen zoals: ‘Waarom is een transitie nodig?’, ‘Hoe begin je eraan?’, ‘Hoe pak je de communicatie van een dergelijke transitie aan?’ en ‘Wat is het eindresultaat?’. Op die vragen en vele andere reiken de auteurs handvatten aan, een omkadering en een aantal interessante tools en methodieken waarmee men aan de slag kan.

“Innovatief reorganiseren biedt een kans om beter aan te sluiten bij de behoeftes van de klanten en sterker te worden bij veranderingen en uitdagingen, van welke aard dan ook”, gaat Mijten verder. 

Kind & Gezin

Deze Vlaamse overheidsorganisatie met haar 1.400 medewerkers zet zich dagelijks in om kinderen zoveel mogelijk kansen te bieden. “Al meer dan 17 jaar bouw ik mee aan een Kind & Gezin dat kan inspelen op de uitdagingen van deze tijd en waarbij kinderen en gezinnen centraal staan”, zegt Pascale Mijten. Ze is projectleider van de transitie binnen Kind & Gezin.

“De meesten kennen Kind & Gezin van de werking in de consultatiebureaus, de adviezen over jonge kinderen, de regie van de kinderopvang, het groeipakket of interlandelijke adoptie. We zijn een organisatie die veel wind vangt omdat we ons inzetten voor de meest kwetsbaren. Onze klanten, de gezinnen, beschouwen ons als een geschenk uit de hemel als ze geconfronteerd worden met het prille ouderschap.”

Een belangrijk uitgangspunt in Pascale Mijten haar begeleiding is dat mensen zelf eigenaar zijn van hun eigen leerproces en werk. Het is belangrijk om te zorgen voor een werkcontext die mensen uitdaagt en inspireert om hun talenten in te zetten voor een gemeenschappelijk doel. Richt je op een duurzame aanpak door bestaand potentieel in de organisatie aan te boren, te verbinden, mensen te laten schitteren en plots initiatief te laten groeien.

InTeam is uitgegeven door Pelckmans Pro, 154 pagina’s, 30 euro, ISBN 978-94-6337-125-4

Op de foto: vlnr. Annick Gregoire, Pascale Mijten en Kris Danckaert

Banner_SDW.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven