anr-banner.gif

Hardware met CO2-compensatie

IT

Bedrijven die desktops, laptops of schermen kopen of leasen via Inetum in België, kunnen kiezen voor producten met een CO2-compensatie. Het bedrijf wil in 2023 een kwart van de verkochte toestellen deel laten uitmaken van dit compensatieprogramma, waarvoor het samenwerkt met ClimatePartner.

Inetum zette reeds andere initiatieven op om haar CO2-uitstoot te verminderen, zoals de vergroening van het wagenpark, niet-vervuilend reizen en het promoten van telewerk. De groep heeft ook het zilveren Ecovadis-certificaat behaald als erkenning voor haar duurzaamheidsprestaties. Inetum in België gaat nu een stap verder en biedt haar klanten de mogelijkheid om CO2-gecompenseerd IT-materiaal aan te kopen of te huren.

CO2-programma om uitstoot te compenseren

ClimatePartner is in meer dan 60 landen het meest verspreide label als het gaat over duurzaamheid, en meet de CO2-voetafdruk van een bedrijf, product of dienst aan de hand van de CO2-impact. Bij het verkopen en leasen van werkplekhardware bestaat de CO2-impact onder andere uit de afstand die het aflegt van de productie naar de klant, de energietoevoer die het nodig heeft om te functioneren en de emissiegassen die vrijkomen bij de afbraak van het toestel.

De restemissies worden gecompenseerd door Gold Standard of Verified Carbon Standard projecten te ondersteunen. Deze projecten gaan van bosbehoud, de ontwikkeling van hernieuwbare energie tot de verbetering van de toegang tot schoon drinkwater, de uitbreiding van de lokale infrastructuur of de creatie van banen en de ontwikkeling en het behoud van biodiversiteit in ontwikkelingslanden. Op die manier kan men de onvermijdbare emissies in relatie tot de aangekochte producten, compenseren. De klanten van Inetum-Realdolmen ontvangen dan ook een oorkonde van ClimatePartner als bevestiging dat hun aangekochte product CO2-gecompenseerd is.

Concreet krijgen klanten in België de optie om producten aan te kopen of te huren via onze portaalsite . Een aantal van deze productcategorieën krijgt een CO2-voetafdruk toegewezen, die de klant kan compenseren bij aankoop via een additionele bijdrage. Eens ze het product aangeschaft of gehuurd hebben met CO2-compensatie, ontvangen ze een oorkonde en een ID-trackingcode per product om de compensatie concreet te kunnen opvolgen.” (Jo Leemans van Inetum)

Meer dan 40.000 toestellen

In een eerste fase biedt Inetum dit programma aan voor drie grote productcategorieën binnen werkplekhardware: desktops, laptops en schermen. Meer dan 40.000 stuks werden hiervan verkocht in 2022. Johnny Smets, General Manager: “Als bijkomend initiatief hebben we een nieuwe functionaliteit op ons portaal geïntegreerd waarbij klanten werkplekhardware kunnen selecteren op basis van eco-certificaten. Hierdoor kunnen ze bewust kiezen voor duurzamere hardware, wat dan weer leidt tot minder CO2-uitstoot.”

Bij leasing doorlopen de werkplekproducten waarvoor bedrijven samenwerken met ClimatePartner na gebruik door de klanten vaak deze levenscyclus: 90% van de verhuurde toestellen krijgt een tweede leven bij een andere klant, 5% wordt omgezet in nieuwe, herbruikbare grondstoffen en 5% is uitstoot.

Partnerschap met ClimatePartner

Robert Viertelhauzen, Head of ClimatePartner Netherlands: “We ondersteunen graat dit initiatief door met een herkenbaar label en hoogwaardige Carbon Offset Projecten bedrijven aan te zetten om milieubewust(er) om te springen met IT-materiaal en zo onze sector duurzamer te maken.”

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials