anr-banner.gif

Power BI biedt COOP-Apotheken objectieve inzichten om strategische beslissingen te ondersteunen

De 45 apotheken van de consumentencoöperatie COOP-Apotheken genereren massa’s data. ESC implementeerde Power BI-software waarmee de organisatie die datastromen snel kan visualiseren en analyseren. Op basis van die inzichten bepaalt COOP-Apotheken de prioritaire projecten en aandachtspunten.

COOP-Apotheken is een onafhankelijke, duurzame en innovatieve consumentencoöperatie met 45 apotheken, die ook de herverpakking van medicatie verzorgt voor 65 woonzorgcentra verspreid over Vlaanderen. De organisatie vertrouwt op ESC om haar te ontzorgen op het gebied van IT-infrastructuur en -oplossingen. De centrale zetel van COOP-Apotheken gebruikt sinds 2009 Navision als boekhoudsysteem. Het was aan een update toe. Voor de coöperatie het signaal om nieuwe stappen vooruit te zetten qua performantie.

Vlottere dataverwerking

“Voor ons was het belangrijk dat het leren werken met de nieuwe oplossing geen al te grote inspanningen zou vergen van de medewerkers,” zo vertelt Jelle Ketels (financieel analist en interne projectmanager COOP-Apotheken). “Verder zochten we een manier om de beschikbare data nog vlotter te verwerken en vooral in te zetten om onze efficiëntie op te drijven.” COOP-Apotheken adopteerde Microsoft Business Central als ERP-systeem. Om een maximum aan inzichten in de processen te verwerven, implementeerde ESC daarnaast ook Power BI, met een uitgebreide rapportering op maat van de klant.


Veilige Business Intelligence met Power BI

Microsoft PowerBI is Business Intelligence en rapportage-software die zowel kleine als grote bedrijven inzichten geeft dankzij data-analyse. Je koppelt er moeiteloos verschillende databronnen aan en combineert die gegevens in rapporten en visuele dashboards. Medewerkers kunnen er bovendien gemakkelijk zelf mee aan de slag om hun eigen lijsten, grafieken en overzichten bij elkaar te klikken. De ingebouwde AI helpt mee interessante zaken te markeren en de geavanceerde databeveiligingsmogelijkheden zorgen dat je business intelligence veilig is.

Power BI geeft een objectief beeld

Jelle Ketels: “Onze 45 apotheken maken gebruik van specifieke apotheek POS-software. Die genereert massa’s data. Welke apotheek verkoopt welke producten op welke momenten aan welk type klanten? Wanneer is het in welke apotheek druk? Hoeveel medewerkers zijn er op elk moment nodig in elk verkooppunt? Wat is de rotatiesnelheid van een specifiek product? Hoeveel procent van hun omzet kopen de apotheken aan bij onze voorkeurgroothandel…? Kortom, een schat aan data, die volledig geanonimiseerd zeer nuttige bedrijfsinzichten geven. Dankzij Power BI verkrijgen we snel een objectief beeld van die datastromen.”

Onschatbare tijdswinst

Na een drietal jaren van intensief gebruik kan COOP-Apotheken een eerste balans opmaken van de Power BI-software. “Een enkele tool verschaft ons alle nuttige inzichten om onze strategische beslissingen te sturen,” aldus Jelle Ketels. “Het is niet eenvoudig om de tijdswinst in uren te vatten, maar ik zou die omschrijven als… onschatbaar! In geen tijd identificeren we de prioritaire projecten en de voornaamste pijnpunten. We houden tegelijk de vinger aan de pols van elke marktevolutie. Zo zetten we altijd de meeste mensen in op de meest relevante projecten.”

Een kruisbestuiving

De implementatie van Power BI door ESC verliep bijzonder vlot bij COOP-Apotheken. “Pingpongen is super belangrijk in de aanvangsfase,” zo vertelt Jelle Ketels. “Wij gaven aan welke inzichten we verlangden en hoe we die wilden visualiseren. Vervolgens toetste ESC onze wensen aan de mogelijkheden van Power BI. Je steekt veel op van die intense wisselwerking. Eens de oplossing op punt stond bleek een beperkte opleiding voldoende om ermee aan de slag te gaan.”

Wil jij ook meer inzicht verkrijgen in jouw strategische bedrijfsdata via Power BI? Neem dan contact op met de specialisten van ESC of vul onderstaand formulier in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en ESC

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • ESC
  • Oude Eedstraat 4
    9810 Nazareth
  • +32 (0)9 329 93 06

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials