anr-banner.gif

Lecot groeit met minder operationele kosten dankzij Slim4

Snel en zonder zorgen toegang tot ruim 110.000 bestelproducten, waarvan 40.000 onmiddellijk voorhanden. Dat is de belofte die bouwgroothandel Lecot elke dag weer waarmaakt. Met meer dan 75 vestigingen, een webshop, EDI, easy scanning en leveringen op de werf zijn de ingrediënten van het omnichannel-succesrecept. In de achtergrond zorgt het Slim4-platform van Slimstock voor een efficiënt verloop van het replenishment van zowel de DC’s als de winkelfilialen.

130 jaar na de opstart van een bescheiden ijzerwarenwinkeltje in Heule en Maaseik, is Lecot uitgegroeid tot de grootste nationale speler in ijzerwaren, bevestigingen, bouwbeslag, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor een dergelijke organisatie is een optimaal replenishment van cruciaal belang. Daarvoor rekent Lecot als sinds 2009 op Slim4 van Slimstock.

Efficiënte replenishment van DC’s en filialen

Aanvankelijk gebruikte Lecot Slim4 om het replenishment van de DC’s in Heule en Maaseik te optimaliseren. Het resultaat? De groothandel reduceerde de voorraad met 20% en kon een structureel hoog serviceniveau naar de filialen tot stand brengen. Vanuit de DC’s gebeurt de bevoorrading van meer dan vijfenzeventig verkoopvestigingen. Daar hanteerden de filiaalhouders vroeger min-max-systemen, die ze zelf aanpasten. Naarmate de vraag meer en meer fluctueerde, bleken de systemen te statisch. Daarom viel in 2020 de beslissing om Slim4 eveneens in te zetten voor het optimaliseren van de voorraad van, en replenishment naar, de winkelfilialen. Het uitrollen van de software over het hele bedrijf, zorgde voor een betere spreiding van de voorraad over de verkooppunten. Tegelijk daalde het aantal orderlijnen en de werkdruk in de DC’s.

De strategische overwegingen achter de voorraadoptimalisatie

Lecot geniet een gevestigde reputatie voor zijn klantgerichtheid en excellente logistiek. Nabijheid is een sleutelbegrip in de bedrijfsstrategie. De afstand tussen de potentiële klant en het dichtstbijzijnde bouwmarktfiliaal is nooit langer dan een halfuurtje met de auto. De bouwprofessional geniet van absolute vrijheid om te bestellen hoe hij maar wil. Dat kan in het filiaal, via de webshop, bij de vertegenwoordiger, per e-mail… Vervolgens bepaalt hij waar de levering gebeurt: thuis, op de werf of met afhaling in een vestiging. Het spreekt vanzelf dat zo’n manier van werken een bijzonder efficiënt voorraadbeheer vereist op elk bedrijfsniveau. Bovendien kent Lecot een sterke omzetgroei, openen elk jaar een vijftal nieuwe filialen de deuren en vindt er regelmatig een overname van een sectorgenoot plaats. Om het replenishment van al die locaties te stroomlijnen heb je een performant systeem nodig. Slim4 berekent optimale bestelhoeveelheden en bestelmomenten, en weegt beschikbaarheid en kosten tegen elkaar af.

Vlotter verloop replenishment ondanks groei

Sinds de implementatie van Slim4, constateert Lecot een groot verschil in werkdruk. Het aantal orderlijnen nam af met meer dan 20%. En dat ondanks de komst van 14 nieuwe filialen. De servicegraad naar de filialen bedraagt nu 95%. Dat maakte op zijn beurt dan weer een omzetstijging mogelijk. De grotere voorraden in de filialen waren daarbij ingecalculeerd. Daar staat tegenover dat de schapvoorraad beter in balans is. Soms kiest het bedrijf ervoor om een goedkoper product met een lage rotatie een jaar lang op voorraad te leggen. Dat scheelt in het DC immers een hoop handling. Lecot kon een beroep doen op de expertise van de Slimstock-consultants om tal van praktische vragen te beantwoorden. Ook voor de verdere ontwikkeling van zijn supplychain-organisatie zal Slimstock zijn meerwaarde als strategische partner kunnen bewijzen. Bijvoorbeeld wanneer de bouwgroothandel S&OP (Sales & Operations Planning) implementeert om zijn beslissingen te onderbouwen.

Een slim voorraadbeheer kan ook jouw kmo heel wat efficiëntiewinst en besparingen opleveren. Kijk je uit naar een systeem om het voorraadbeheer het replenishment in jouw organisatie te optimaliseren? Steek dan zeker je licht op bij de experts van Slimstock. Of stel je vraag via het onlineformulier onderaan.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Slimstock

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Slimstock

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials