Versie 3 B-Close.gif

De Haven van Brussel heeft tweemaal goed nieuws

De Haven van Brussel pakt twee keer uit met goed nieuws. Voor de eigen trafiek tekende zij een recordjaar op en voor de globale trafiek werd meer dan 7 miljoen ton overgeslagen, een stijging met 7%. Daarnaast is er de beslissing om de containerterminal uit te breiden, en niet zo’n klein beetje. De oppervlakte wordt verdrievoudigd, goed voor een investering van 6,8 miljoen euro. Tegelijkertijd wordt de terminal koolstofvrij gemaakt.

Haven van Brussel bespaart 103.000 ton CO2

Sinds de oprichting van de gewestelijke vennootschap van de Haven van Brussel was 2021 het beste jaar ooit voor de eigen trafiek, d.w.z. de goederen die in Brussel worden geladen en gelost. De bijna 5,5 miljoen ton vertegenwoordigt een stijging van 10% ten opzichte van 2020. De globale trafiek steeg tot 7,1 miljoen ton. Er was weliswaar een lichte daling van de transittrafiek (3%), waarvoor de oorzaak moet gezocht worden in de sluiting van het hellend vlak van Ronquières gedurende anderhalve maand. Het verkeer over de waterweg vertegenwoordigt een besparing van 664.000 vrachtwagens in en rond Brussel, of 103.000 ton minder CO2-uitstoot.

Meer lezen over de ecologische transformatie van de Haven van Brussel.

Containerterminal wordt groter

Met een omslag van 47.000 TEU in 2021 heeft de containerterminal vandaag zijn verzadigingspunt bereikt. In november van vorig jaar werd dan ook beslist om de terminal flink uit te breiden. De Haven van Brussel doet in dit verband een oproep naar kandidaten voor de uitbating en de ontwikkeling daarvan. De toekenning van de nieuwe concessie gaat gepaard met hoogstaande duurzaamheidscriteria om de modal shift van de weg naar de binnenvaart te vergroten.

Een kloppend hart in de stad

De baseline op de nieuwe website, ‘Een kloppend hart in de stad’ illustreert goed hoe de Haven van Brussel een centrale en strategische spil is in onze hoofdstad. De Haven stelt zich niet alleen tot doel om een meer duurzame en circulaire economie te realiseren, maar ook om logistieke en praktische oplossing aan te reiken, waardoor het in de stad voor iedereen aangenaam toeven is. Ze wil dit doen door de waterwegen beter te integreren in het landschap en voor ontspanning en sport langs het water te zorgen.

De Haven van Brussel praktisch

De Haven van Brussel ligt op 5 uur varen van de Haven van Antwerpen. Anders dan de meeste andere grote havens in Europa, is zij ook beheerder van het 14 km lange Zeekanaal Brussel – Schelde, met alle onderdelen ervan (kaden, oevers, sluizen,…). Rond het water beschikt de haven over een ruim domein van 107 ha (of meer dan 150 voetbalvelden), met plaats voor zo’n 200 concessiehouders.

Bekijk het filmpje en leer de Haven van Brussel in minder dan 2 minuten kennen.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Haven van Brussel

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Haven van Brussel

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials