B Close_banner web.jpg
TMS als strategisch voordeel

Een Transport Management System betekent een strategisch voordeel, ook voor B2B

Partner

Of je bedrijf nu nationaal of internationaal opereert, het is cruciaal dat je een transporteur snel en effectief kunt inzetten om kosten en complexiteit te reduceren en de controle te verbeteren. Daarvoor doe je een beroep op een Transport Management System dat is aangepast aan de uitdagingen van vandaag en morgen.

Producten moeten steeds sneller en slimmer van de fabrikant naar de consument via een distributeur. In een landschap waarin stakeholders digitaal werken, hebben bedrijven in het B2B-transportmanagementproces nood aan overzicht en flexibiliteit. Een modern transportmanagementsysteem en een beter geïntegreerde keten helpt je bedrijf aan een strategische voorsprong en hogere winsten ten opzichte van concurrenten.

B2B e-commerce groeit

E-commerce is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook in B2B kiezen meer en meer bedrijven ervoor hun goederen en diensten digitaal aan te kopen. E-commerce is dus een niet te onderschatten afzetmarkt waarbij heel wat uitdagingen komen kijken. De producten hebben een korte levenscyclus, de prijzen en marges liggen laag en veel producten moeten van ver komen. Particuliere en professionele klanten verwachten bovendien dat hun bestelling de volgende dag al geleverd wordt.

De uitdagingen van e-commerce

De groei van online verkoop zorgt voor talloze uitdagingen in de hele supply chain. Systemen moeten grotere volumes, meer complexiteit en extra uitvoerings- en vervoersmodaliteiten aankunnen om klanten tevreden te houden. Het enige antwoord op dat probleem is een verdere digitalisering van de supply chain.

TMS als strategische schakel

De strategische schakel in dit verhaal is een transportmanagementsysteem, kortweg TMS. Een TMS is software die de inkoop van transportdiensten, het berekenen van optimale routes en de registratie en uitvoering van de transportplannen ondersteunt. Op die manier minimaliseer je onder meer de kosten voor transport. Tegelijk verhoogt een TMS de zichtbaarheid en traceerbaarheid van producten voor de fabrikant en de klant. Dankzij meer data uit de supply chain komt er meer inzicht en dus grip op het proces.

Lagere kosten, hogere kwaliteit in transport

Dat betekent dat logistieke kosten omlaag kunnen, terwijl de kwaliteit in levering toeneemt. Meer producten komen tijdig en in goede staat op de juiste plaats aan. In geval van vermissing of beschadiging kan sneller gemeld worden aan alle partijen dankzij snellere digitale informatievoorziening binnen een gesloten digitale keten. Hierdoor heb je lagere kosten, kan je sneller factureren en dring je de documentenstroom terug.

TMS aangepast aan noden e-commerce

Een modern TMS gaat verder dan de traditionele systemen. Die systemen zijn niet aangepast aan de veranderende context van e-commerce en de toenemende nood aan oplossingen op maat. Ze zijn vaak niet schaalbaar en maar weinig flexibel. Ze bieden je ook niet het nodige inzicht in je volledige supply chain. Daarom hebben bedrijven nood aan een eigentijds TMS dat helemaal afgestemd is op e-commerce en de effecten ervan.

Cloud en data zijn goud

In plaats van een traditioneel systeem op locatie (on premise), kies je tegenwoordig beter voor een cloud-based TMS. Dat biedt je meer flexibiliteit, schaalbaarheid en verregaande integratie met andere cloudtoepassingen, zoals je ERP, maar ook toepassingen van je ketenpartners.

Tot slot geeft een modern TMS je dankzij slimme algoritmes inzicht in de prestaties van elke schakel in de keten. Op die manier kan je logistieke processen optimaliseren om kosten te verlagen en kwaliteit te verbeteren. Door informatie te delen met partners in je supply chain, kan de hele keten verder geoptimaliseerd worden.

Kosten besparen

Bedrijven met een modern cloudgebaseerd TMS besparen gemiddeld 7,5% op hun logistieke kosten. En dat geldt niet alleen voor multinationals. Ook voor kmo’s betekent een slim TMS een onmiskenbaar voordeel op de concurrentie. Wees klaar voor alle uitdagingen in een veranderend commercieel landschap en kies voor het juiste Transport Management System.

Met haar Transport Management System biedt Descartes een oplossing voor al je logistieke uitdagingen. Blijf sneller dan de concurrentie. Lees in de gratis whitepaper hoe een modern transportmanagementsysteem en een beter geïntegreerde keten een strategisch voordeel vormen voor je bedrijf.

Lees ook:

Meer weten?

Contactinformatie

Ook interessant

Interessante bedrijven