BCLOSE_Leaderboard.gif
Sneller containers lossen

Simei Diensten kiest voor logistieke automatisering: “Onze investering betaalt zichzelf terug”

In de logistiek geldt nog meer dan elders het adagium ‘time is money’. De efficiëntie van het laden en lossen van vrachtwagens in distributiecentra, het snel en correct verzenden en ontvangen van goederen… tijdswinst maakt een wezenlijk verschil op vlak van rendement. Eén van dé sleutels om de efficiëntie te verhogen is technologie.

Het bedrijf Simei Diensten investeerde in een telescoopband van UVOTec om niet-gepalletiseerde goederen uit te laden. Deze telescoopband zorgde bij de Spaanse distributeur voor een boost in de productiviteit én een verbetering van de ergonomie.

Logistieke dienstverlening voor Inditex

“Simei Diensten is een Spaanse transportfirma die voornamelijk werkt voor Inditex, de groep boven Zara en één van de grootste modeconcerns ter wereld”, vertelt Jacobo Torres, Plant Operations Manager bij Simei. “Anderhalf jaar geleden hebben we een logistiek centrum geopend in Lelystad in Nederland. We ontvangen hier kledij van onder andere Massimo Duti en Zara in kartonnen dozen in containers. Naast distributie bieden we ook extra diensten aan zoals strijken en prijzen aanpassen. We werken in het laagseizoen met 45 werknemers, wat in het hoogseizoen oploopt tot 180 medewerkers. Deze aantallen evolueren mee met de containers die we moeten verwerken: afhankelijk van het seizoen schommelt dit tussen de 1 en 15 per dag.”

Transportband voor ontvangen en verladen van goederen

UvoTec3-inzet.jpg“Toen we in onze vestiging in Lelystad startten met onze logistieke handelingen was het laagseizoen”, vertelt Jacobo Torres. “Onze timing kwam niet onder druk, want we verwerkten maximum 1 tot 3 containers per dag. In het hoogseizoen steeg het aantal containers naar 15 op de drukste dagen, wat we qua organisatie en stockageruimte moeilijk verwerkt kregen. Onze interne organisatie was complex, omdat sommige containers in anderhalf uur konden verwerkt werden, terwijl er voor andere 3 uur nodig was. Omwille van de drukte konden we geen extra handelingen meer doen of strijken. We zochten daarom mechanische hulp en de BestReach telescoopband van UVOTec kwam eruit als beste oplossing. Dat is een transportband om het ontvangen en verladen van hoge volumes aan stukgoederen in distributiecentra te automatiseren.”

Telescoopband om sneller containers te lossen

Het positieve effect van de telescoopband is significant. “Voor we de telescoopband hadden, konden we 3 containers per shift van 8 uur lossen”, vertelt Jacobo. “Sinds we de telescoopband in gebruik genomen hebben kunnen we 5 containers lossen per shift, wat een boost gaf aan onze efficiëntie. Het duurde voorheen gemiddeld 2 uur om een container te lossen en dat is geoptimaliseerd naar gemiddeld 56 minuten. Zo komen we dus aan 5 containers, waarbij de overige tijd binnen de shift gebruikt wordt voor controle, klaarmaken van paletten, enzovoort. De variatie in laadtijd was vroeger zeer groot, terwijl we nu voor 99% zeker zijn dat we onze container kunnen lossen in 50 tot 60 minuten. Dat maakt onze planning een heel stuk eenvoudiger. We hebben ook minder mensen nodig: voorheen zetten we teams in van 6 medewerkers per container. Dat is door de automatisatie gezakt naar 4. Op die manier betaalt de investering zichzelf terug.”

“Een bijkomend voordeel is dat we vroeger twee laadpoorten nodig hadden om containers te lossen”, gaat Jacobo Torres verder. “Door onze toegenomen efficiëntie hebben we maar één laadbrug meer nodig en kunnen we de andere gebruiken om te laden. Omdat we sneller werken en verwerken hebben we ook minder ruimte nodig om goederen om te slaan en dat komt goed uit, want vierkante meters zijn duur”.

Ergonomie en motivatie

“Ook onze medewerkers zijn gemotiveerder: ze voelen aan dat Simei voor hen zorg draagt op vlak van ergonomie en dat de kans op fysieke problemen substantieel verminderd is”, stelt Jacobo Torres. “Vroeger was er veel meer handenarbeid nodig om de niet-gepalletiseerde dozen van 20 tot 30 kilogram uit de 2,5 meter hoge containers te halen. Nu gebeurt dit grotendeels machinaal.”

Hoe verliep de samenwerking met UVOTec? “Laurent Uvo is een zeer aangename en beschikbare gesprekspartner”, besluit Jacobo Torres. “Hij was zeer betrokken en dacht mee met ons. Als we nog een nieuwe automatisatieband nodig hebben, nemen we zeker contact op.”

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en UVOTec

Meer weten?

UVOTec logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • UVOTec

Ook interessant

Interessante bedrijven