Wat als … je autoverzekering goedkoper zou worden dankzij je rijgedrag?

Wat als … je autoverzekering goedkoper zou worden dankzij je rijgedrag?

De prijs van een autoverzekering wordt doorgaans berekend op basis van het vermogen en de waarde van de auto, het aantal kilometers dat je ermee aflegt en je leeftijd als chauffeur. Maar wat als … er ook zou rekening gehouden worden met je rijgedrag? Zou jij ervoor open staan?

De meeste chauffeurs wel, zo blijkt uit een marktonderzoek van AP Hogeschool Antwerpen. Het onderzoek leert bovendien dat ook de verzekeraars interesse hebben.

Onderzoek in kader van marketingopleiding

In september 2019 werd All-Connects gecontacteerd door de AP Hogeschool Antwerpen. In het kader van hun opleiding dienden de marketingstudenten een marktonderzoek te doen naar een actueel maatschappelijk thema. De inzending van All-Connects met als titel “‘Heeft de consument interesse in een korting op de verzekeringspremie op basis van rijgedrag” werd weerhouden als onderwerp. Na overleg met de hogeschool werd besloten om niet alleen de consumenten (= bestuurders) te bevragen, maar ook de verzekeraars.

Om het onderzoek voldoende te onderbouwen was een voldoende grote en representatieve steekproef cruciaal. 437 bestuurders uit de verschillende Vlaamse provincies werden ondervraagd, waarbij rekening gehouden werd met de verdeling van de personenwagens in Vlaanderen (3.569.206 wagens) per provincie. Van de ondervraagden reed 11.67% niet met de wagen. De overige 88,33% van de respondenten had dus wel een privé- of bedrijfswagen ter beschikking. Ook bij de verzekeraars werd gezorgd voor een representatieve sample met 9 verzekeringsmaatschappijen, waaronder AXA, Allianz en P&V.

Een goed idee voor chauffeurs én verzekeraars

Wat vinden de chauffeurs/consumenten ervan om hun rijgedrag gekoppeld te zien aan hun verzekeringspremie en hoe staan de verzekeraars hier tegenover?

  • Uit de bevraging blijkt dat de chauffeurs duidelijk openstaan voor een premie berekend op basis van hun rijgedrag. Drie vierde van de 437 ondervraagden staat positief tegenover een premie berekend op basis van hun rijgedrag. Bijna 4 op de 5 respondenten (78,95%) is bovendien bereid een track & trace toestel in hun wagen te installeren dat hun rijgedrag kan monitoren. Wat opvalt, is dat 1 op 2 bevraagden reeds tevreden is met een relatief kleine korting op hun verzekeringspremie.
     
  • Aan de kant van de verzekeraars unisono positieve geluiden. 9 op 9 staan open voor een verzekeringsformule op basis van rijgedrag. Ze zijn bijgevolg ook bereid om hier een korting voor toe te kennen.

Op basis van bovenstaande feedback was de logische conclusie van het marktonderzoek dat er een duidelijke behoefte is in de markt naar een verzekering die rekening houdt met rijgedrag.

Track & trace geeft informatie over rijgedrag

Om het rijgedrag te meten biedt All-Connects digitale oplossingen met telematica en gps voor elk bedrijf. Het bedrijf uit Kontich heeft onder andere een Track & trace-oplossing in haar aanbod dat bedrijven doorgaans installeren in de wagens van de buitendiensten. De Eco-Drive-oplossing van All-Connects zorgt ervoor dat je - in realtime of uitgesteld - gedetailleerde en correcte informatie over de prestaties van je voertuigen en chauffeurs kan bekijken en je zodoende een goed beeld kan vormen van hun rijgedrag.

Interesse in welke oplossingen All-Connects nog in petto heeft voor jou als kmo? Vul dan snel het formulier hieronder in en All-Connects neemt snel contact met je op.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en All-Connects

Meer weten?

All-Connects

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • All-Connects

Ook interessant