Family offices, volwaardige alternatieve kopers van (familie)bedrijven

Family offices zijn professioneel gerunde investeringsvehikels die het vermogen beheren van welgestelde (ondernemers)families. Soms van één enkele familie (single family offices, soms van meerdere. Meer en meer vermogende (ex-)ondernemers zetten dergelijke structuren op. Family offices zien toe op de prestaties van (beursgenoteerde) beleggingen die vaak lopen bij diverse private banken en beheren vastgoedportefeuilles. Daarnaast investeren zij vaak in private equity, een ruim begrip voor niet-beursgenoteerde beleggingen.

Als Belgische specialist begeleidt en adviseert DaVinci Corporate Finance ondernemers bij de opvolging en overdracht van al dan niet familiale bedrijven. We gingen te rade bij managing partner Kris Van Deun om meer te vernemen over family offices en welke opportuniteiten ze inhouden.

Family offices investeren rechtstreeks in kmo’s

De laatste jaren tekent zich een trend af in de private-equitymarkt. Naast passieve investeringen in grote (inter)nationale buy-outfondsen, ambiëren family offices steeds vaker rechtstreekse buy-outinvesteringen in kmo’s. Hoe verklaart u die tendens? Kris Van Deun: “Die benadering vergt dan wel meer opvolging, maar het potentiële rendement ligt hoger. Met dat doel voor ogen, stellen deze investeringsvehikels een gespecialiseerd team samen, dat bestaat uit ervaren investeringsmanagers en M&A professionals. Het team gaat vervolgens op zoek naar targets om het familyoffice-kapitaal aan het werk te zetten in de reële economie. Dit type koper laat zich vandaag inderdaad meer en meer zien in de M&A-markt.”

Family offices hanteren een langetermijnstrategie

Kris Van Deun, managing partner DaVinci Corporate Finance

Kris Van Deun wijst op het familiale karakter, waarmee family offices zich onderscheiden van veel andere investeerders. “Zoals ik aanhaalde focussen ze meer op buy-outs van kmo’s. Doorgaans denken ze op langere termijn, hanteren ze (in tegenstelling tot private-equityfondsen) een meer open-endinvesteringshorizon en stellen ze niet per se een verkoop en exit voorop na 5 à 6 jaar. Hierdoor klikt het vaak goed met de verkoper van een familiebedrijf – die ook gewend is om op langere termijn te denken. Als het family office ook nog eens extra toegevoegde waarde biedt, zoals een nuttig en relevant netwerk of een extra klankbordfunctie voor de ondernemer, dan is er vaak een goede match.”

Een meer dan volwaardig alternatief

“Family offices zijn niet operationeel actief in het bedrijf dat ze kopen. Dat betekent dat een combinatie met een management buy-in of buy-outkandidaat mogelijk is,” vervolgt Kris Van Deun. “Wanneer het management of key-personen niet de volledige overname kunnen financieren, vormt de combinatie met een family office een vruchtbare combinatie. Vroeger verkocht je het bedrijf aan strategische kopers (zoals een concurrent of sectorgenoot) of aan een private-equityfonds. Vandaag beschouw ik de investeringsvehikels van family offices als een meer dan volwaardig alternatief.” Bijkomend voordeel: je moet geen gevoelige bedrijfsinformatie prijsgeven aan een strategische koper, zoals een concurrent. Springt de overname na het boekenonderzoek om één of andere reden toch af? Dan zijn de gevolgen minder verregaand, dan wanneer een sectorspeler heel je interne bedrijfskeuken kon inkijken.

De troeven van family offices voor je kmo-verkoop

De managing partner vat de voornaamste voordelen samen om in zee te gaan met een family office bij een bedrijfsverkoop: “Naast de grotere mate van discretie en privacy, focussen tal van family offices op het duurzaam laten groeien van bedrijven. Zo ondersteunen ze eventueel een actieve buy and build-strategie en investeren ze bijkomend in producten of nieuwe geografische afzetmarkten.”

DaVinci heeft een jarenlange ervaring op de M&A-markt. Het bedrijf bouwde een uitgebreid netwerk uit van family offices en buy-inkandidaten op de kmo-investeringsmarkt. Wil je graag een onafhankelijke dealmaker onder de arm te nemen, die je bij de verkoop van je bedrijf kan gidsen tussen de diverse kopende partijen? Neem dan contact met ons op of vul het formulier hieronder in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DaVinci Corporate Finance

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DaVinci Corporate Finance

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials