Acerta

Je werknemers delen: een alternatief voor tijdelijke werkloosheid

Wetgeving

De coronacrisis baant zich een weg door heel de wereld en is herkenbaar door een spoor van economische instabiliteit. Er ontstaat een economisch onevenwicht dat zich duidelijk laat voelen in België. Sommige sectoren zijn wanhopig op zoek naar extra handen, terwijl andere sectoren net niet genoeg werk hebben voor hun medewerkers. In dat laatste geval doen heel wat werkgevers beroep op tijdelijke werkloosheid. Maar er zijn ook andere oplossingen, zoals meervoudig werkgeverschap. Wat is dat net? En waarmee moet je rekening houden?

Inge Verdonck

Inge Verdonck, expert bij het kenniscentrum van Acerta, legt uit wat gedeeld werkgeverschap inhoudt. “Multiwerkgeverschap houdt in dat een werknemer werkt bij meerdere werkgevers. Hij of zij sluit met die werkgevers één arbeidsovereenkomst af, waarmee hij of zij zich ertoe verbindt om voor meerdere werkgevers werk uit te voeren. Het is geen wettelijk begrip dat in het arbeidsrecht vervat zit, maar het is ontstaan op basis van rechtspraak. Er is bijgevolg geen wettelijke omschrijving van wat er in de arbeidsovereenkomst moet staan. Meervoudig werkgeverschap wordt dan ook vaak gebruikt als overkoepelende term, maar het is iets anders dan een wanpraktijk als verboden terbeschikkingstelling. In dat geval draag je het gezag over een werknemer over aan een derde, terwijl dat de oorspronkelijke werkgever moet toekomen. In het geval van multiwerkgeverschap oefenen de werkgevers gezamenlijk het gezag uit. Ze treden dus allemaal op als werkgever ten opzichte van de werknemer. Ze maken ook afspraken over hoe ze de tewerkstelling concreet vorm gaan geven. Kortom, als alles goed geregeld is, gaat het om een volledig wettelijke constructie die is toegestaan.”

Voorbeelden van gedeeld werkgeverschap

Inge: “Multiwerkgeverschap is een optie die in verschillende types bedrijven en contexten overwogen kan worden. Een typisch voorbeeld is een groot internationaal bedrijf dat een werknemer vanuit de moedermaatschappij in verschillende filialen in diverse landen aan het werk zet. Maar het kan ook een oplossing zijn in deze coronacrisis. Denk maar aan de landbouwsector, waar ze de komende maanden naar een tekort van wel 25.000 werkkrachten kijken. Dat terwijl er ongeveer 1 miljoen tijdelijke werklozen zijn, terwijl heel wat medewerkers liever niet in die situatie zitten. Dan is het een optie om ervoor te kiezen je werknemers te delen met een andere werkgever, zodat de arbeidsmarkt weer een evenwicht kan vinden. ”

Noodzakelijke afwegingen bij meervoudig werkgeverschap

Inge wijst op enkele aandachtspunten.

“Het is zeker geen ‘one size fits all’-oplossing met pasklare formules. Er is afweging en overweging nodig en het moet haalbaar zijn. De werkgevers moeten zich eerst en vooral afvragen waarom en vanuit welke nood ze voor multiwerkgeverschap kiezen. Vervolgens is het nodig goede afspraken te maken en ze contractueel te verankeren. Denk maar aan een verdeelsleutel voor de arbeidstijden. Dat soort zaken moet verduidelijkt worden in een begeleidende overeenkomst. In elk geval mag de werknemer er geen hinder van ondervinden.”

Waarom multiwerkgeverschap?

Wat zijn de voordelen van deze formule? “Het is een juridisch verantwoord en duurzaam antwoord op noden die leven in de arbeidsmarkt. Vandaag zijn er andere manieren van werken, dus zowel werknemers als werkgevers zijn vragende partij. Het gaat hem om flexibiliteit, maar ook om een oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt en een zoektocht naar nieuwe synergiën. Werkgevers kunnen in onderling overleg competenties van werknemers delen. Bijscholing is eveneens een belangrijk motief: door in verschillende bedrijven te werken, doen je medewerkers nieuwe kennis en vaardigheden op.”

Laat je adviseren

Tot slot wijst Inge erop dat het advies van specialisten bijzonder waardevol is voor wie denkt aan multiwerkgeverschap. “Het is een nieuw begrip. Hoewel het erkend is in de rechtspraak en toegestaan is, begint het pas recent te leven door evoluties in de economie en de arbeidsmarkt. Wij bij Acerta hebben de relevante rechtspraak grondig geanalyseerd en de nodige afwegingen gemaakt om tot een aanvaardbaar concept van multiwerkgeverschap te komen. Op die manier begeleiden we onze klanten met adequaat advies en de juiste juridische informatie.”

Als ervaren hr-partner heeft Acerta de knowhow in huis om je organisatie succesvol te laten werken. Meer weten? Stel je vraag rechtstreeks via het formulier hieronder!

Download deze whitepaper over ‘Delen van werknemers’ of volg het online debat waarin beleidsmakers en werkgevers je inspireren over meervoudig werkgeverschap.

Lees ook

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials