leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Antwerpse haven thuisbasis van eerste plastic recyclingfabriek in Europa

Bedrijfsbeheer

Het Amerikaanse PureCycle zal in de Antwerpse haven de eerste polypropyleen recyclingfaciliteit in Europa bouwen. De bouw begint zodra de vergunningsprocedure is afgerond, naar verwachting in 2024. (foto @PureCycle Technologies)

De nieuwe fabriek zal een jaarcapaciteit hebben van 59.000 ton (130 miljoen pond), met mogelijkheden om de activiteiten in de toekomst uit te breiden aangezien het perceel van 14 hectare plaats biedt aan vier verwerkingslijnen met een totale capaciteit van ongeveer 240.000 ton per jaar. PureCycle is momenteel bezig met de financiële planning en de aanlevering van grondstoffen.

De fabriek komt in het NextGen District in de Antwerpse haven, een wereldwijde hub voor ondernemingen die de circulaire economie willen bevorderen. PureCycle kreeg een concessieovereenkomst toegekend na een competitieve selectieprocedure.

De fabriek komt in het NextGen District in de Antwerpse haven, een wereldwijde hub voor circulaire economie.


65 tot 70 nieuwe jobs

PureCycle voert momenteel actief onderhandelingen met potentiële partners voor het aanleveren van grondstoffen en het afnemen van recyclingproducten en verwacht haar commerciële activiteiten in de Europese vestiging te starten zodra de eerste verwerkingslijn klaar is. De nieuwe PP-zuiveringsinstallatie zal niet alleen PureCycles UPR-hars aan de Europese markt leveren, maar zal in de eerste fase van het project naar verwachting ook 65 tot 70 nieuwe jobs opleveren. Dit project is een van de grootste investeringen die tot dusver in het NextGen District werden aangekondigd. Er worden momenteel verschillende financieringsopties overwogen, waaronder traditionele financieringsbronnen, maar ook subsidies voor circulaire projecten die uniek zijn in de EU.

Wiebe Schipper, Vice President of European Operations van PureCycle, licht toe: " We zijn verheugd om onze Ultra-Pure Recycled (UPR) hars tot bij klanten in Europa te brengen, waar ondernemingen en beleidsmakers een voortrekkersrol opnemen op het gebied van circulaire economie. Door onze aanwezigheid in Antwerpen kunnen we bestaande efficiëntieverbeteringen benutten, samenwerken met andere vernieuwers in de sector en nieuwe partnerschappen aangaan.”

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Met PureCycle verwelkomt NextGen District niet alleen een nieuwe speler, maar ook een primeur. Deze Amerikaanse pionier zal hier in de Antwerpse haven haar eerste polypropyleen recyclingfaciliteit in Europa bouwen. In onze thuisbasis voor circulaire economie zal het bedrijf alle ruimte krijgen om te innoveren en bij te dragen aan de versterking, synergie en diversificatie van onze haven.”

Met de vlaggenschipfabriek van het bedrijf in Ironton, Ohio, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 zal starten met de productie van pellets, een tweede fabriek in Augusta, Georgia, die momenteel in aanbouw is en de eerste PP-recyclingfabriek in Azië die in 2025 wordt geopend, breidt PureCycle wereldwijd uit en schaalt het haar productiecapaciteit actief op.

Interieur van de zuiveringsinstallatie van PureCycle in Ironton © PureCycle Technologies


Over PureCycle Technologies

PureCycle Technologies LLC heeft een wereldwijde licentie voor de enige gepatenteerde recyclingtechnologie waarbij plastic wordt gezuiverd met oplosmiddelen, ontwikkeld door The Procter & Gamble Company (P&G), en die polypropyleen plastic afval omzet in een continu hernieuwbare grondstof. Het unieke zuiveringsproces verwijdert kleur, geur en andere onzuiverheden uit het plastic afval, wat resulteert in een Ultra-Pure Recycled (UPR) plastic dat meermaals kan worden gerecycled en hergebruikt.

Over Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven stelt 1.800 medewerkers te werk zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials