LINDNER_Leaderboard.gif
Hoe het inzamelen van EPS kan helpen

Hoe eenvoudig piepschuim recycleren

Partner

Als bedrijf verpak je wellicht heel wat van je producten om ze te vervoeren en te verkopen. Ook piepschuim wordt hierbij vaak gebruikt. Al die verpakkingen hebben een impact op het milieu en moeten dus zo goed mogelijk worden gerecycleerd.

In dit artikel ontdek je hoe ook jij via efficiënte recyclage van EPS (piepschuim) een mooie bijdrage kan leveren aan de overgang naar de circulaire economie, en dat zonder extra logistieke kosten.

Circulaire economie

De circulaire economie streeft ernaar om alle producten, onderdelen en materialen zo lang mogelijk in omloop te houden. Dit in tegenstelling tot de lineaire economie, waar sprake is van ontginning, productie, consumeren en weggooien.

In een circulaire economie komen afval en afgedankte producten opnieuw in het productieproces terecht. Hiervoor wordt ingezet op het onderhoud, herstel en hergebruik van producten en onderdelen, en efficiënte recyclage van alle afvalstromen.

Wil je meer weten over de circulaire economie? Lees dan ook dit artikel.

Valipac: samen naar een circulaire economie

Valipac is een organisatie met als doel de selectieve inzameling van bedrijfsmatige verpakkingen in België te stimuleren. Eén van hun ambities is actief bij te dragen aan de overgang naar de circulaire economie. Vanuit hun unieke positie vormen zij de ideale partner om de verschillende schakels binnen de keten met elkaar in contact te brengen.

Willen we met z’n allen naar een circulaire economie, dan is het belangrijk duurzaam in te zetten op recyclage. Door alle afvalstromen efficiënt te recycleren, kunnen er nieuwe grondstoffen van gemaakt worden en blijven de materialen dus langer in de omloop.

Hoe het inzamelen van EPS kan helpen

Ondanks het feit dat er reeds een sorteerverplichting is voor EPS, wordt deze stroom nog steeds te weinig gesorteerd binnen bedrijven.

Daarom lanceerde Valipac een innovatief inzamelsysteem waarbij zakken worden gebruikt uit geweven polypropyleen (PP), die je kan meegeven met de ophaling van de papier- en kartoncontainer. Hierdoor zijn er geen extra logistieke kosten, en bovendien zijn ze steviger dan PE-zakken en scheuren niet in de perswagen. Ze kunnen perfect van het papier/karton uitgesorteerd worden.

EPS die op deze manier wordt ingezameld, wordt gerecycleerd tot isolatiemortel of isolatiepanelen. Kies je voor dit systeem, dan lever je dus een mooie bijdrage aan de circulaire economie!

Wil je meer weten over deze recyclage? Neem dan een kijkje op deze pagina of stel je vraag via het formulier hieronder.

Lees ook

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

  • Valipac
    Koningin Astridlaan 59 a
    1780 Wemmel
  • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven