LINDNER_Leaderboard.gif

De juiste prijs voor je vastgoed dankzij een waardebepaling

Partner

Cushman & Wakefield is de totaalpartner voor al je noden op het vlak van vastgoed. Ook voor de waardering van je bedrijfsvastgoed kun je rekenen op een gespecialiseerd team van erkende schatters. Kris Peetermans MRICS en Christophe Ackermans MRICS, co-heads van de afdeling Valuation, laten je kennismaken met de wereld van schattingen.

De waarde van vastgoed schatten

“Een schatting of taxatie is erop gericht de waarde van vastgoed te bepalen. De motieven zijn divers: financiële redenen of boekhoudkundige redenen, een aankoop of verkoop, of wettelijke verplichtingen,” begint Kris. “In het kader van je business strategy is het goed op de hoogte te zijn van de waarde van je vastgoedportefeuille. Ook verzekeraars vragen regelmatig een taxatie van een pand,” vult Christophe aan.

Er zijn verschillende factoren die de prijs van vastgoed bepalen. Christophe noemt de locatie als een belangrijke factor. Verder heeft elke sector zijn eigen vereisten. “Het hangt af van het type pand. Kantoor, retail, logistiek of hotel: elke sector heeft eigen kenmerken die de waarde beïnvloeden,” vertelt Kris. “Je kunt het vergelijken met de stappen die je zet als je voor jezelf een investeringsappartement wil kopen. Je bekijkt bijvoorbeeld welke huurinkomsten je er nu en over tien jaar kunt uithalen en hoe stabiel de huurprijs is. Die vragen kun je doortrekken voor commercieel vastgoed, maar dan op grotere schaal en met meer parameters.” Christophe beaamt dat. “Je bepaalt een prijs in functie van de potentiële waarde die een pand in de toekomst kan hebben.”

Hoe verloopt een taxatie of waardebepaling?

“Eerst en vooral luisteren we aandachtig naar de vraag van de klant,” begint Christophe. “Op basis daarvan maken we een offerte die specificeert wat er kan gebeuren binnen welke timing, wat het verslag inhoudt en wat de prijs is. Eens er een akkoord is, beginnen we met een bezoek aan het pand en gaan we op zoek naar informatie over het gebouw. Daarna begint het denkwerk. Op basis van wat we zagen en het potentieel van het pand, bepalen we een prijs. Parallel daarmee maken we een verslag over het pand, dat de waardering van A tot Z motiveert bij de klant.” “De basis van een schatting zijn data en vergelijkingspunten,” vult Kris aan. “Wij hebben ervaring en een jarenlang track record in zeer diverse sectoren. Vanuit de agency teams van Cushman & Wakefield, die dagelijks in de markt actief zijn, krijgen we echte marktinformatie. Zulke up-to-date marktinfo heb je nodig voor goede schattingen, want je kunt niet voortgaan op wat er in de pers staat.”

De meerwaarde van een schatting door Cushman & Wakefield

Wanneer je een beroep doet op het team Valuation, schakel je mensen in met ruime ervaring in de markt. “Onze mensen doen alleen maar taxaties en kennen de Belgische markt door en door. Ze hebben een reputatie hoog te houden,” legt Christophe uit. Hij en Kris zijn beiden erkend als schatter door het Royal Institution of Chartered Surveyors, een internationaal overleg- en erkenningsorgaan voor vastgoedprofessionals. Ze volgen jaarlijks bijscholingen om helemaal up-to-date te blijven. “We sporen ook onze teamleden aan om de erkenning te behalen,” vertelt Kris. Daarnaast is het team Valuation geaccrediteerd schatter voor de Belgische grootbanken.

Ook de diversiteit van het twintigkoppige team schatters is een meerwaarde. “Ons team is zo divers mogelijk,” legt Kris uit. “Ze hebben een achtergrond in de architectuur, fiscaliteit of economie. Zo kunnen we een probleem vanuit verschillende invalshoeken bekijken. De architect en de fiscalist bekijken het elk vanuit hun oogpunt en komen zo tot een conclusie.” “Bovendien vertrekt hier geen enkele taxatie zonder dat ze door meerdere mensen is nagekeken,” vult Christophe aan. “Bij ons is een waardebepaling niet het werk van één persoon , maar van een team.” “Naast die brede expertise kunnen we ook rekenen op teams die Europa rondreizen en een zeer specifieke expertise hebben, bijvoorbeeld datacenters of hotels,” besluit Kris.

Ook schattingen voor kmo’s

Hoewel Cushman & Wakefield een wereldspeler is, staat hun expertise ook en vooral ter beschikking van de kleinere, lokale ondernemer. “We behandelen zowel Ford Genk als kleine kmo-units,” verduidelijkt Kris. “De grote accounts halen het nieuws, maar het gros van onze business komt uit kleinschaligere deals. Kmo’s moeten dus zeker geen bang hebben om ons te bellen. We staan klaar  om hen te helpen met toegevoegde waarde en  advies.”

Nood aan een gefundeerde waardebepaling van je bedrijfsvastgoed? De dienst Valuation van Cushman & Wakefield stelt haar expertise graag ter beschikking! Neem contact op of stel je vraag rechtstreeks via het formulier hieronder.

Lees ook

Meer weten?

Cushman & Wakefield

Contactinformatie

Ook interessant

Interessante bedrijven