Energietransitie: vandaag investeren is morgen welvaart creëren

Onze ondernemingen gaan meer dan ooit de uitdagingen aan die gepaard gaan met de energietransitie van onze samenleving. De weg naar een duurzamere energieproductie en -consumptie is lang en soms ook hobbelig. Maar deze evolutie is ook onvermijdelijk. Daarom is het belangrijk om de juiste beslissingen te nemen en gepaste investeringen te doen. Een expert kan jou helpen om vandaag keuzes te maken die morgen meer welvaart genereren.

De hobbelige weg van de energietransitie

Dat het parcours van de energietransitie soms moeilijk is, werd recent nogmaals bewezen. De beslissing van het Grondwettelijk Hof om de regeling van de terugdraaiende teller te schrappen komt hard aan bij vele gezinnen en ondernemers. Hoewel de overheid de uitrol van de digitale meters voorlopig pauzeert, is deze beslissing voor duizenden Vlamingen een streep door de rekening. Toch loont het nog steeds om te investeren in systemen voor optimale productie en zelfconsumptie van energie.

Investeren in een energiemanagementsysteem loont

Volgens Product Manager bij Cebeo, Hilde Vandenberghe, investeren bedrijven volop in toepassingen voor de productie van hernieuwbare energie. Op vlak van zelfconsumptie is er nog verbetering mogelijk.

“Het recente nieuws toont aan dat we met z’n allen massaal investeerden in zonnepanelen. Tegelijk stellen we vast dat bedrijven en gezinnen slechts 30% van de geproduceerde energie verbruiken. De rest belandt terug op het net en nemen we nadien weer op. Dit is niet alleen belastend voor de netinfrastructuur, het toont ook aan dat onze zelfconsumptie nog beter kan.

Hiervoor is een digitale teller belangrijk. Deze teller is de basis van een goede controle van je productie en consumptie. Als je dit koppelt aan een slim energiemanagementsysteem (EMS) kan je de energie van je zonnepanelen efficiënt verbruiken wanneer je daar een overschot hebt.”

Ook batterijen winnen aan populariteit

De beslissing van het Grondwettelijk Hof veroorzaakte volgens Hilde een ware rush op batterijen.

“Een batterij is vooral aangewezen in combinatie met een EMS. Omdat een batterij de energie die je niet verbruikt opslaat, vangt ze een groot deel van het verlies van de terugdraaiende teller op. Vandaag is de kostprijs van de batterijen echter nog hoog. We voorzien echter dat de prijs, net als die van batterijen van elektrische wagens, in de toekomst zal dalen.”

Cebeo is jouw partner bij de energietransitie

Volgens Hilde is Cebeo de perfecte partner voor ondernemingen die willen streven naar een maximale zelfproductie en -consumptie van energie.

“Wij weten dat energietransitie noodzakelijk en onvermijdbaar is. We hebben massa’s expertise aan boord en we zetten die dagdagelijks in bij de training van erkende installateurs. Zo zorgen we ervoor dat elk bedrijf een expert over de vloer krijgt en het maximale uit zijn investering haalt. Bovendien werken we voortdurend aan sensibilisering. Ook dat is belangrijk.”

Investeren in welvaart creëren

Hilde beklemtoont dat de investeringen in hernieuwbare energie noodzakelijk zijn voor onze welvaart. Beide zijn immers nauw met elkaar verbonden.

“Investeringen in hernieuwbare energie zorgen voor stabielere energie. Dit is de basis van onze welvaart. Vandaag investeren betekent dus morgen welvaart creëren.”

Heb jij vragen over een slim energiemanagementsysteem (EMS) of batterijen? Wil jij bijdragen aan een succesvolle energietransitie? Neem dan meteen contact op met een expert van Cebeo via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Cebeo

Meer weten?

Cebeo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Cebeo

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials