Meedraaiende zonnepanelen renderen overal… en beter!

Elektrische energie uit zonnepanelen aanwenden om je kmo te verlichten en verwarmen. Het klinkt vandaag als een evidentie. Maar wat als je niet over de nodige dakoppervlakte met voldoende natuurlijke lichtinval beschikt? Simpel: dan zoek je een out-of-the-box-oplossing. Meedraaiende zonnepanelen kan je net zo goed boven de bedrijfsparking plaatsen. En ze leveren nog een hoger rendement op ook.

Een duurzame energieoplossing aanbieden voor élk bedrijf. Ongeacht de oriëntatie of inrichting van gebouw en site. En met uitdrukkelijk oog voor kwaliteit en service. Dat is al ruim 10 jaar de missie van E-Technics. Waar klassieke PV-panelen om wat voor reden ook geen optie vormen, denkt het innovatieve bedrijf mee over haalbare en efficiënte alternatieven. Zo bieden meedraaiende zonnepanelen (ook wel zonnetrackers of zonnevolgers genoemd) heel wat perspectieven.

Wat zijn meedraaiende zonnepanelen?

Het systeem bestaat uit masten, waarop 60 tot 130 m2 aan zonnepanelen gemonteerd staan, of statieven met een rij panelen die van oost naar west draaien. Het omvat tevens een motor (om de panelen te draaien en kantelen), een uitgekiend softwaresysteem en een astronomische klok. Jarenlange ervaring en expertise leidde tot state-of-the-art componenten. De essentie is dat de panelen op elk moment van de dag optimaal op de zon gericht zijn. De energieopwekking is dus niet langer afhankelijk van een ‘piek’ in het zonlicht, maar gebeurt meer gespreid in de tijd. Bij meedraaiende zonnepanelen ligt het rendement dan ook 40 tot 50% hoger dan bij een vaste PV-installatie. Ook en vooral in de wintermaanden is de meeropbrengst duidelijk merkbaar.

Waarom kiezen voor zonnevolgers?

Tal van kmo’s die reeds beschikken over PV-panelen op het dak, willen investeren in bijkomende panelen om te voorzien in 100% van hun energiebehoefte. Dat blijkt niet altijd evident. Soms is een groot deel van het dak ingenomen door technische installaties. Denk aan ventilatiesystemen of koelgroepen. Bij andere bedrijven zijn de mogelijkheden beperkt omwille van de ongunstige oriëntatie ten opzichte van de zon of door slagschaduw. Bij een ontoereikende beschikbare dakoppervlakte gaat E-Technics op zoek naar andere mogelijkheden. Het voordeel van meedraaiende zonnepanelen is dat je ze zowat overal op de site kan plaatsen, ook op de parking (auto’s parkeren dan onder de installatie). En indien nodig tot 5 meter hoog. Vrachtwagens kunnen er dan onderdoor en in noodgevallen kan je de panelen eventueel kantelen om bijvoorbeeld brandweerwagens of andere hulpdiensten door te laten.

Zijn zonnetrackers bestand tegen extreme weersomstandigheden?

De klimaatverandering brengt verhoogde risico’s met zich mee voor installaties in openlucht. E-Technics werkt daarom uitsluitend samen met vooraanstaande Duitse producenten. Montagesystemen, panelen, omvormers… alle elementen zijn getest op hun bedrijfszekerheid onder zeer veeleisende omstandigheden. Voor het bepalen van de windbestendigheid van de meedraaiende zonnepanelen zette men zelfs een helikopter in om zware stormen te simuleren. Zo krijgen de zonnetrackers van E-technics een garantie mee voor schade door rukwinden tot 180 km/u. Ook goed om weten: de technologie maakt het mogelijk om nieuwe installaties te laten communiceren met bestaande systemen. Dit bevordert het vlotte en centrale beheer van het PV-park.

Interesse in duurzame energie? Zijn meedraaiende zonnepanelen iets voor jouw kmo? E-Technics bekijkt samen met jou de mogelijkheden en garandeert een installatie uit het boekje. Stel je vraag via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en E-Technics

Meer weten?

E-Technics

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • E-Technics

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials