Cityservice steunt sociaal voetbalproject City Pirates

City Pirates uit Antwerpen is niet zomaar een voetbalploeg. Het is een maatschappelijk en sociaal project dat kansarme jongeren wil klaarstomen voor de toekomst. Voetbal is daarbij de motor, sociaal engagement de brandstof en diversiteit de kracht, luidens de slogan van City Pirates. Cityservice is een van de partners achter het project, en kan zich helemaal vinden in de visie en de missie van City Pirates

Voetbal als basis voor sociaal werk

Michiel De Visschere, verantwoordelijke voor de communicatie en de fondsenwerving van City Pirates, licht de werking van het team toe. “City Pirates is een maatschappelijk voetbalproject in het Antwerpse. Voetbal is de motor van ons sociaal werk. In de ploeg scheppen we een vertrouwensband met de kinderen, en dat is de basis voor onze maatschappelijk werkers om hun werk te doen. We doen immers meer dan voetballen. We gaan op huisbezoek om de thuissituatie in te schatten en te helpen op het vlak van administratie, schuldbemiddeling, justitie … En dat doen we niet met de map onder de arm, nee, wij gaan in trainingspak, we willen geen afstand creëren, maar dichtstaan, als gelijken. We gaan ook langs op school om te leren hoe een speler zich daar gedraagt. Op die manier krijgen we een beeld van de drie kernpunten van de opgroeisituatie van het kind: thuis, de school en de voetbalclub.”

Jongeren klaarstomen voor de toekomst

“Kinderen krijgen bij ons alle kansen om hun voetbaltalent te ontplooien, maar dat is niet het belangrijkste. Het is ons doel jongeren te helpen richting empowerment en klaar te stomen voor de toekomst door hen te motiveren om hun diploma te halen, verder te studeren in een richting die hen echt ligt, werk te vinden … We zijn actief in Merksem, Linkeroever, Luchtbal, Deurne en Dam. Dat zijn regio’s met hoge percentages kansarmoede. Voor ons zijn de kinderen daar geen probleemjongeren, maar opportuniteiten. Ze missen structuur, warmte en vertrouwen. Eens je ze dat geeft, kunnen ze hun talenten ontplooien. Bovendien willen we van de diversiteit in Antwerpen een kracht maken en iedereen motiveren om van elkaar te leren en open te staan voor elkaar.”

Lees hier een interview met Michel Pradolini, de stichter van City Pirates: “De straat was mijn universiteit. City Pirates is mijn doctoraat.”

Brede werking

“Onze sociale werking omvat nog een aantal andere aspecten. Zo bieden we huiswerkbegeleiding. In samenwerking met de Digitale Wolven in Berchem organiseren we digitale lessen. We werken ook samen met de River Side Studio op Linkeroever, waar jongeren bezig kunnen zijn met muziek, dans en slam poetry. Daarnaast organiseren we competentieworkshops, zoals workshops fietsen herstellen. We bieden de jongeren een herstelpunt waar ze zelf de handen uit de mouwen mogen steken. Ze herstellen fietsen, en jongeren die zelf de financiële middelen niet hebben, kunnen er een fiets krijgen. De fietsen worden ook aan de buurt geschonken. In de vakantieperiode organiseren we pleintjesvoetbal. Tijdens de zomerperiode vallen de school en de voetbaltrainingen weg, maar vele kansenjongeren hebben niet de middelen om op vakantie te gaan of leuke dingen te gaan doen. Daarom bieden we hen de gelegenheid gezellig te voetballen op straat. Deze zomer hebben we samen met de Antwerp Giants een project opgezet rond basketbal. Tot slot zetten we ook in op studentenjobs. Vele jongeren willen vaak wel werken, maar ervaren drempels. Daarom helpen wij hen aan de slag te gaan. Kortom, we kijken naar wat een jongere nodig heeft en hoe we hem of haar kunnen helpen.”

Partners nodig

“Met City Pirates zijn we erin geslaagd om de jongeren een identiteit te geven. Ze voelen zich Piraat. Ze voelen zich thuis in de club. Voor hen is het een familie. Momenteel begeleidt onze club 1200 jongeren. Het spreekt voor zich dat we partners nodig hebben om onze werking mogelijk te maken: het project wordt gedragen door een privaat-publiek financieringsmodel, waarbij het grootste deel van de middelen uit de privé komt. We zijn dus steeds op zoek naar bijkomende partners. Er is namelijk een wachtlijst van 700 kinderen die we willen helpen, maar waarvoor de middelen ontbreken Gelukkig vinden meer en meer bedrijven de weg naar ons. Als onderneming is het bovendien bijzonder nuttig om in dit project te investeren. Als we niet investeren in kansenjongeren, is de kans groter dat ze geen diploma halen en werkloos worden. Nu maakt bijna een kwart van de kinderen uit Antwerpse gezinnen zijn middelbaar niet af. Als ze wel kansen krijgen, worden ze de klanten, werknemers en leiders van morgen. Dat is ook voor jouw bedrijf positief.”

Als partner van City Pirates werk je bovendien aan je CSR, of Corporate Social Responsibility. Zo krijgt je bedrijf een positief, maatschappelijk geëngageerd imago, en dat appreciëren je klanten, partners en werknemers. “Voor bedrijven is CSR een must,” legt Michiel uit. “Je moet niet alleen investeren in cijfers, maar ook op middellange termijn denken. Als het niet goed gaat met de maatschappij, worden je bedrijf en je werknemers daar ook het slachtoffer van. Als het wel goed gaat, bloeit ook jouw onderneming.”

“Tot slot maak je als partner van City Pirates ook deel uit van een sterk, positief netwerk van publieke en private bedrijven. Je kunt interessante contacten leggen en er je voordeel uithalen,” voegt Michiel toe.

Cityservice: overtuigde partner van City Pirates

Cityservice is alvast een overtuigde CSR-partner van de City Pirates. “Cityservice ziet perfect in waarom het project zo belangrijk is”, zegt Michiel. “Zaakvoerder Mourad Boughaba weet zelf welke drempels ze soms ervaren.”

Mourad zelf vertelt het volgende over zijn partnership: “De reden waarom ik voor een partnership met City Pirates heb gekozen is de gelijkwaardigheid en het respect die de jongens en meisjes meekrijgen, ongeacht hun kleur, overtuiging en achtergrond. Een dergelijk project draagt positief bij aan de diversiteit van de Antwerpse gemeenschap. Ik vind dat er meer van dit soort projecten moeten komen. Het is de beste investering die wij nu kunnen doen voor de komende generaties.”

  • Meer weten over City Pirates?
  • Wil je partner worden van City Pirates?
  • Heb je vragen over CSR?
  • Op zoek naar gemotiveerde jobstudenten?

Neem snel contact op met Michiel De Visschere via michiel.devisschere@citypirates.be

Werken in een piekschoon bedrijf dat gepoetst wordt door een onderneming die zijn mensen vooropzet? Schakel Cityservice in!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Cityservice

Meer weten?

Cityservice

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Cityservice

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials