Wat is cradle to cradle? Circulaire economie

Facility

Cradle to Cradle (C2C) is eigenlijk een ontwerpfilosofie, bedacht door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. We nemen je bij de hand en doen de geheimen van dat concept uit de doeken.

Wat is cradle to cradle?

Wie heeft het uitgevonden?

Welke soorten producten onderscheidt het?

Wat zijn de voordelen van cradle to cradle?

Wat is cradle to cradle?

Dit begrip betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’. Het is een concept van ecodesign en milieu-ethiek, dat gebaseerd is op volgende twee principes: enerzijds 0% vervuiling en anderzijds 100% hergebruik. Het is een groen concept dat upcycleerbare producten omschrijft en ontwikkelt.

Upcycling

In tegenstelling tot de klassieke recyclage worden bij upcycling de eigenschappen van de grondstoffen gedurende de verschillende levenscycli van het product voortgezet. We geloven dat alles als een hulpbron (=een voedingsstof) kan worden beschouwd en dat bijgevolg het begrip ‘afval’ verdwijnt.

Dat kan door de juiste materialen oneindig vaak almaar in de cycli te brengen (metabolisme) en op het juiste moment op de juiste plaats te gebruiken.

Een vervaardigd product moet, eens gerecycleerd, wederom hetzelfde product kunnen opleveren. De enige toevoeging aan de cyclus zou hernieuwbare energie moeten zijn.

Circulaire economie

Tout court houdt circulaire economie in dat tal van strategieën toegepast worden met de bedoeling materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Alles wat van waarde is, wil de circulaire economie waardevol houden. Niets mag daarbij verloren gaan. Je vindt meer informatie op de website van de overheid.

Wie heeft het uitgevonden?

Het concept cradle to cradle (C2C) werd uitgevonden door de Duitse scheikundige Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Zij hebben hun ideeën gegrond op wat ze in de natuur zagen. Ze baseerden zich liever op miljoenen jaren ervaring dan op de duizenden jaren teruggaande geschiedenis van de mensheid.

Het leek hen belangrijk om:

  • ervan uit te gaan dat al de mogelijke stelsels zouden moeten werken als levende organismen,
  • te stellen dat afval in de natuur niet bestaat, het steeds als hulpbron dient voor een ander organisme en het zo op de meest uitlopende manieren functioneert en groeit,
  • erop te wijzen dat elke vorm van energie op een natuurlijke wijze geleverd wordt (denk aan wind, zon, warmte, enz.)

Eerder genoemde drie bevindingen van de natuur vormen de steunpilaar van de filosofie.

Welke soorten producten onderscheidt het?

Het cradle to cradle-concept onderscheidt twee soorten producten:

  1. enerzijds verbruiksproducten, die ontworpen zijn om na gebruik het ecosysteem te voeden,
  2. anderzijds dienstenproducten, die ontworpen zijn om 100% hernieuwbare technische voedingsstoffen te worden voor de vervaardiging van nieuwe generaties producten en diensten.

Zulk(e) product (of dienst) is dusdanig ontworpen zodat de gebruikte grondstoffen na zijn levensjaren eenvoudig van elkaar kunnen worden gescheiden en weer in de productiecyclus van andere producten kunnen ingebracht worden, zonder dat er waardeverlies is van grondstoffen. Dat waardebehoud onderscheidt C2C van recyclage.

Wat zijn de voordelen van cradle to cradle?

Het internationaal gecertificeerde C2C-label

Wie met hernieuwbare producten werkt, kan daarvoor een label krijgen. Misschien heb je dat label al eens zien passeren, want je kan het terugvinden op een groot aantal producten en diensten. Zo vindt je het op textiel en bouwmaterialen. Je vindt het label niet op voedingsproducten. Dergelijk label garandeert goede omstandigheden voor materiaalgebruik, energie, water en arbeid. Het werkt met progressieve criteria op vijf niveaus: ‘basic’, ‘bronze’, ‘silver’, ‘gold’ en ‘platina’. Aan hoe meer criteria je product of dienst voldoet, hoe hoger het niveau voor je C2C-label dat je product of dienst verkrijgt.

Wie beheert het C2C-label?

Het C2C-label wordt beheerd door Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Dat is een internationale ngo (niet-gouvernementele organisatie) die producten promoot die herbruikbaar en veilig zijn tijdens de volledige levenscyclus van het product. Zij duiden instituten aan die controleren of een product of dienst aan de voorwaarden voldoet.

Voorbeelden van bedrijven

  • JBC heeft voor de REVIVE-kledinglijn een basic-beoordeling gekregen.
  • Bark House heeft een platina-beoordeling gekregen voor de uit gerecycleerde boomschors geproduceerde panelen.

Bronnen: Wilmet group (www.sohow.be) en www.labelinfo.be (voor meer informatie)

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials