papierwerk

Zes op de tien Belgische kmo’s houdt facturen nog bij in schoendoos

Accountancy

Belgische ondernemers krijgen door de economische groei meer ruimte om bijkomend te investeren. Dit blijkt uit een bevraging van bijna 1.800 kmo’s door softwarebedrijf Exact. Toch zitten vele met de handen in het haar over hoe de stap naar het digitale tijdperk concreet te maken.

Belgische kmo’s konden volgens dit onderzoek drie jaar op rij rekenen op stevige groei, gemiddeld 10 procent. De mooie cijfers creëren voor ondernemers ruimte om opnieuw te investeren.

Digitalisering is zorgenkind

De bevraagde kmo’s zeggen unisono dat digitalisering dé uitdaging wordt naar de toekomst toe. Maar liefst zes op de tien kmo’s moet toegeven hun facturen nog in een schoendoos of map bij te houden en zo naar de boekhouder te brengen. Een geautomatiseerd en digitaal boekhoudsysteem is echter nauwkeuriger, sneller, en biedt minder ruimte voor fouten.

Eén op de tien bedrijven vertrouwt nog op papier

De uitdagingen in het digitale tijdperk verschillen van sector tot sector. Dienstverleners en freelancers erkennen bijvoorbeeld dat digitaliseren een prioriteit is, maar een derde onder hen regelt zijn administratie nog via spreadsheets.

Kmo’s verwachten dat hun boekhouder vooral inzet op snelheid, analytische vaardigheden en IT-kennis, maar die laatsten hechten naar eigen zeggen vooral belang aan kwaliteit en persoonlijke dienstverlening. ‘Sneller werken’ interpreteren zij als sneller antwoorden op vragen of telefoontjes van klanten, desnoods buiten de kantooruren. Dat terwijl het eigenlijk gaat over accuratere en transparantere financiële informatie, en dan nog het liefst ergens online.

Administratie kost één werkdag per week

De laatste jaren zijn accountants de weg van de digitalisering wel ingeslagen. Bijna een op de vijf biedt bijvoorbeeld klantenportalen aan, waar bedrijven real-time informatie vinden over hun financiën. In 2016 lag dit aandeel nog op 3 procent. Er is echter nog een lange weg te gaan. Ondernemers steken vandaag de dag gemiddeld nog altijd meer dan 8 uur per week in hun administratie – oftewel een volledige werkdag.

Meer informatie over het onderzoek van Exact:

Lees ook:

VANDELANOTTE - Rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials