banner-horitzontal.jpg

Accountant en boekhouder, is dat niet hetzelfde?

Finance

Het verschil tussen een accountant en een boekhouder is vaak onduidelijk. Beide beroepen worden wel eens door elkaar gebruikt. Hun taken zijn gelijkaardig, maar er bestaan verschillen.

Taken

Daar waar een accountant zich voornamelijk bezighoudt met de inrichting en de controle van de boekhouding, richt een boekhouder zich voornamelijk op het onderhoud van de boekhouding en administratie. Bovendien adviseert een accountant je graag uitgebreid op vlak van fiscaliteit en bedrijfsvoering.

Opleiding

Een boekhouder heeft doorgaans een bachelorsdiploma. Hij heeft dit behaald na drie academiejaren te hebben gevolgd aan de hogeschool. Een accountant heeft hetzelfde diploma gehaald, maar hij heeft hierna nog een opleiding gevolgd aan de universiteit.

Beide beroepen zij beschermd in België. Dat betekent dat je voor het uitoefenen een erkenning nodig hebt van een beroepsinstituut. Je kan hiervoor terecht bij het nieuwe Instituut van belastingadviseurs en accountants (ITAA, Institute for Tax Advisors and Accountants).

Bevoegdheden

Over het algemeen heeft een accountant meer bevoegdheden dan een boekhouder. Zo mag een accountant een verklaring van financiële betrouwbaarheid geven. Dat mag een boekhouder dan weer niet, omdat hij deze bevoegdheid niet heeft. Een accountant heeft het recht om de taken van een boekhouder uit te voeren, maar niet andersom.

Wat is de prijs?

Hoeveel een accountant of boekhouder kost, hangt af van enkele factoren, zoals de gevraagde werkzaamheden, tijdsbesteding, de grootte van je bedrijf, zijn/haar tarieven, enzovoort.

Tips

Het is belangrijk dat je de tarieven op voorhand bespreekt. Kan je werken met een maandelijks tarief of rekent hij per uur aan? Welk werk verricht hij hiervoor? Worden korte telefonische vragen mede gefactureerd?

Laat je niet misleiden door een eventueel goedkoper tarief. Belangrijker is dat je professioneel advies krijgt waarover je tevreden bent.

Gezocht: accountants- en auditbureau

Ben je op zoek naar een gespecialiseerd team van accountants, revisoren, fiscalisten en (sociaal)juristen? Vraag advies bij de KMOinsider-partner Vandelanotte.

baner-square.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials