De chemische industrie. Hoe is het ermee gesteld vandaag?

De chemische industrie geniet na een ‘down’ nu van een ‘up’. Toch zijn er naast grote groei en de nodige kansen ook nog uitdagingen vast te stellen.

Een sterke opleving in de chemische industrie

Na de coronacrisis is er wat de chemische industrie betreft sprake van een sterke opleving. Op alle markten wordt er een grote groei verwacht met als koplopers de opkomende markten en China (nu al wereldleider in verkoop van chemicaliën).

Digitalisering, de vraag naar milieuvriendelijke producten, ... Er zijn kansen, maar ook uitdagingen vast te stellen voor de chemische sector. Ook politieke en economische gebeurtenissen hebben hun weerslag op de chemische industrie. Denk maar aan de staking van enkele kunstmestproducenten toen de productiekosten voor waterstof te hoog werden.

De chemische industrie blijft innoveren

De chemische industrie is doorspekt met technologische vooruitgang. Denk maar aan het onderzoek naar en de ontwikkeling en verkoop van nieuwe producten. Een schoolvoorbeeld dat Atradius hierbij graag geeft? De COVID-19-vaccins waarvoor nieuwe processen en technologie vereist waren.

Het stijgend gebruik van sensoren en Internet of Things-technologieën en ook de digitalisering hebben de nodige impact. Blockchain is ook iets dat vaker wordt gebruikt voor een betere traceerbaarheid en transparantie van de toeleveringsketen.

ESG zorgt voor uitdagingen en mogelijkheden

Milieu en sociaal bestuur (oftewel ESG). Het is een factor waarmee alle sectoren hoe langer hoe meer rekening moeten houden. Voldoen aan de regelgeving voor chemische stoffen en de vraag van de klant naar milieuvriendelijke opties is een uitdaging voor de chemische sector. Tegelijkertijd zorgt de ontwikkeling van de consumentenvraag en de overheidsreglementering ook voor mogelijkheden.

Groei in de chemische industrie

  • Agrochemische producten

In de opkomende economieën in Azië-Pacific met een sterke landbouwsector is er een stijging voorspeld wat de vraag naar agrochemische producten betreft. Ook kunnen we een stijging in het aantal multinationals vaststellen. Dit komt door een toename wat fusies en overnames betreft waardoor bedrijven gaan consolideren.

  • Gespecialiseerde chemicaliën

In de wereld van de chemische specialiteiten is er sprake van imposante groei. Een groei die zich volgens de meeste analisten de komende maanden nog zal blijven doorzetten. Tussen 2020 en 2027 wordt er een aanzienlijke groei verwacht in:

  1. Bouwchemicaliën
  2. Industriële reinigingsmiddelen
  3. Coatings, kleefstoffen, dichtingsproducten en elastomeren oftewel het CASE-segment
  • Consumentenchemicaliën

Kijken we naar de markt voor aromachemicaliën dan zal deze naar verwachting tussen 2020 en 2027 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 5,8%. In 2019 werd deze markt wereldwijd al gewaardeerd op maar liefst 5,5 miljard dollar.

De grootste regionale markt voor cosmetica en aromachemicaliën? Dat zou Azië-Pacific worden. India, China en Japan zullen deze markt domineren.

Duik je naast deze info die Atradius je graag geeft graag nóg dieper in de details wat deze sector betreft? Download dan de whitepaper.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials