De start en groei van je bedrijf financieren

Wie wil starten als ondernemer mist vaak het nodige kapitaal. Je moet dus andere partijen overtuigen om je bedrijf te financieren. Dit doe je met een sterk businessplan. Naast een omschrijving van je idee en strategie moet je ook een duidelijk commercieel en financieel plan uitwerken om andere investeerders mee te krijgen in jouw verhaal. Maar bij wie klop je nu precies aan?

Bedrijf financieren met hulp van ‘family, friends and fools’

Een eerste groep die mogelijk je bedrijf wil financieren zijn de zogenaamde Family, Friends and Fools. Het zijn mensen die je vaak goed kent, die geloven in jouw project én die je graag een duwtje in de rug geven. Hoewel zij hun geld op termijn natuurlijk graag willen terugzien, zullen ze zich niet mengen in de dagelijkse werking van je onderneming en ook geen aandelen verwerven.

Win-winlening

Om deze geldstroom te faciliteren, riep de Vlaamse overheid de win-winlening van PMV in het leven. Particulieren kunnen tot maximaal 75.000 euro investeren in een Vlaamse kmo die nog niet langer dan 4 jaar bestaat. De looptijd van de lening bedraagt 5 tot 10 jaar.

Op het investeringsbedrag wordt vooraf een rentevoet bepaald die in 2020 kan variëren tussen maximaal 1,75 procent en minimaal 0,875 procent. Wie investeert, krijgt jaarlijks ook een belastingkrediet van 2,5 procent op het openstaand bedrag van de lening en geniet een waarborg van 30 procent wanneer de schuld niet afgelost kan worden. De investering wordt gezien als een achtergestelde lening. Je bedrijf financieren via win-winleningen kan je als startende ondernemer voor maximaal 300.000 euro.

Kies voor ‘business angels’

Een tweede groep waarop je een beroep kan doen om je bedrijf te financieren is die van de zogenaamde Business Angels. Ook hier gaat het om particulieren. In tegenstelling tot de vorige groep verwerven zij echter wél aandelen in je onderneming. Dat doen ze rechtstreeks of onrechtstreeks via crowdfunding, een openbaar startersfonds of een private startersprivak. Bovendien hebben zij naast geld vaak ook de nodige expertise, knowhow en interessante contacten die jouw kunnen helpen bij de opstart.

Tax Shelter

De overheid ontwikkelde de Tax Shelter als fiscale stimulans voor investeerders. De Tax Shelter bestaat zowel voor startende bedrijven als voor scale-ups. Het belastingvoordeel situeert zich tussen 30 en 45 procent, afhankelijk van de grootte van de onderneming en de manier waarop het geld geïnvesteerd wordt. Investeerders mogen maximaal 100.000 euro investeren. Als ondernemer kunt u via Tax Shelters maximaal 250.000 euro ophalen.

Corona Tax Shelter

Ondernemers die tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 een minimale omzetdaling van 30 procent kenden als gevolg van het coronavirus, kunnen bijkomende financiële middelen opvragen via de zogenaamde Corona Tax Shelter. Dit is een uitbreiding op de bestaande regeling, waardoor deze tegemoetkoming bijkomend kan worden aangevraagd.

De Corona Tax Shelter stelt geen leeftijdsvoorwaarde aan ondernemingen. Bovendien kunnen bedrijfsleiders zelf hun bedrijf financieren, op voorwaarde dat de grens van 30 procent van het maatschappelijk kapitaal niet wordt overschreden. De investering bedraagt maximaal 100.000 euro en is voor de investeerder voor 20 procent aftrekbaar.

Je bedrijf financieren via de bank

Als startende ondernemer kan je uiteraard ook je bedrijf financieren via de bank. Grootbanken hebben tegenwoordig vaak een aparte cel die zich specifiek toespitst op starters en scale-ups. Ze bieden dan niet alleen kredieten aan maar vaak ook extra diensten.

Wil je graag een lening afsluiten? Hou dan naast de kredietvorm ook de gevraagde waarborgen goed in de gaten. Verder is het belangrijk om een goede vertrouwensrelatie met je bankier op te bouwen. En dat werkt in beide richtingen. Geef dan ook geregeld inzicht in jouw actuele cijfers. Zo kunnen ook zij jouw onderneming zo goed mogelijk begeleiden.

Cofinanciering

Naast de win-winlening faciliteert PMV ook cofinanciering als manier om je bedrijf te financieren. Dat betekent dat PMV samen met een andere partij zal voorzien in een deel van de financieringsbehoefte. Veelal gebeurt dit in samenwerking met Business Angels. Dit kan zowel voor startende bedrijven als voor bedrijven die al langer bestaan. De financiering gebeurt via een achtergestelde lening en bedraagt maximaal 350.000 euro.

Als erkend partner van PMV kan Vandelanotte jou begeleiden tijdens de volledige aanvraag van win-winleningen en confinancieringen. Daarnaast fungeren we graag als klankbord, zowel naar u als ondernemer of naar andere belanghebbenden. Neem dus snel contact op met een specialist van Vandelanotte via onderstaand formulier.

Lees ook:

Vandelanotte is partner in mijn ondernemingsavontuur
Do’s en dont’s bij de opstart van een webshop

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Vandelanotte

Meer weten?

Logo Vandelanotte

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Vandelanotte

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials