Je cashflow berekenen en optimaliseren: 5 tips

Finance

Cashflow, het verschil tussen je inkomende en je uitgaande geldstromen, is een belangrijke tool om de financiële sterkte van je bedrijf te meten. Je cashflow berekenen is dan ook aangewezen. Kredietverstrekkers zullen je cashflow steeds onder de loep nemen wanneer ze je aanvraag beoordelen. Bij een positieve cashflow kan je zonder probleem aan al je financiële verplichtingen te voldoen. Een negatieve cashflow kan je op termijn in de problemen brengen.

Hoe je netto cashflow berekenen?

De analyse van je bedrijf staat of valt met het berekenen van je netto cashflow. Het is niet echt moeilijk om die te berekenen. Er bestaat een eenvoudige formule voor. Je vertrekt van je nettowinst na belastingen en daar tel je de afschrijvingen bij op (cash flow = netto winst na belasting + afschrijvingen). De bedragen hiervoor vind je terug in de resultaten- of winst- en verliesrekening van je bedrijf. Het bedrag dat beschikbaar is voor nieuwe investeringen van je bedrijf is de vrije cashflow. Het gaat om het geld dat overblijft nadat je alle uitgaven gedaan hebt voor je operationele activiteiten en je investeringen in activa.

Tips voor een positieve cashflow

Is de berekening van je cashflow klaar? Hieronder vind je 5 tips om je cashflow positief te beïnvloeden.

1. Zorg dat je klanten op tijd betalen

Breng orde in het beheer van je debiteuren en zorg ervoor dat je klanten je facturen tijdig betalen. Daarvoor maak je best op voorhand goede afspraken. Wanneer je bedingt dat je facturen binnen de vervaltermijn betaald worden, word je geen financier van je klanten.

2. Ontvang je betalingen sneller

Je kan nog een stapje verder gaan en je klanten een korting aanbieden wanneer ze binnen een korte tijdspanne betalen. Zo beschik je sneller over cash op je rekening. Laat je klanten voor een groter project of een grotere bestelling een voorschot betalen.

3. Breng toekomstige inkomsten en uitgaven in kaart

Maak een planning op van de te verwachten inkomsten en uitgaven. Zo krijg je inzicht in wat er elke maand aan inkomsten en uitgaven te verwachten is. Probeer je geldstomen zo accuraat mogelijk te voorspellen. Ga ervanuit dat betalingen minstens 2 weken later uitgevoerd worden dan verwacht. Zo creëer je een veiligere buffer.

4. Spreid je betalingen

Een keer per maand al je rekeningen tegelijkertijd betalen is geen goed idee. Houd rekening met de vervaldatum van je rekeningen en spreid je betalingen. Zo spreid je ook je kasstroom. Ben je voor een bepaalde leverancier een belangrijke klant? Probeer dan betere betalingsvoorwaarden af te dwingen.

5. Onderhoud een goede relatie met je bank

Zie je bank niet als je vijand, maar als je kennispartner. Je huisbankier is zeker bereid om mee over (alternatieve) financiering na te denken wanneer je daar behoefte aan hebt.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials