Mergers & acquisitions in 2021: hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Mathieu Luypaert, professor Bedrijfsfinanciering en Fusies & Overnames aan Vlerick Business School leidt het kenniscentrum over overnames. Dealmakers deelt enkele inzichten van professor Luypaert over de financiële kant van mergers & acquisitions in 2021.

De overnemers bij mergers & acquisitions

Professor Mathieu Luypaert (Vlerick Business School)

Wat mergers & acquisitions betreft, zullen nu vooral bedrijven met potentieel die tijdelijk moesten sluiten door de coronacrisis en dus financieel onder druk kwamen te staan de interesse van de kopers wekken.

En wie zal er dan gaan voor een bedrijfsovername? Professor Luypaert deelt zijn visie:

“Enerzijds zijn er de strategische overnemers. Dat kunnen bijvoorbeeld ­concurrenten uit de sector zijn die het goed doen, de middelen hebben en consolideren. Anderzijds zijn er de financiële overnemers, de private equity-bedrijven (PE). Op dit moment zitten die op een gigantische berg geld. Veel bedrijven kampen met een tekort aan cash, dus je ziet zo dat daar heel wat combinaties mogelijk zijn. Bovendien volgen die PE-bedrijven steeds meer een buy & build-strategie, waarbij ze één bedrijf in een sector opkopen en die onderneming gebruiken als platform om er andere aan toe te voegen.”

En wat met de banken?

Zonder verpinken het grootste deel van het bedrag voor een bedrijfsovername financieren? Dat doen banken niet meer, zij zijn volgens professor Luypaert voorzichtiger geworden. Gevolg? Het financiële plaatje moet anders ingevuld worden.

We zitten nu in een kopersmarkt waarbij de kopers meer onderhandelingsmacht hebben. De verkoper is dus bereid om te wachten op een deel van zijn geld en zal tegenwoordig vaker zelf de financiering voorschieten. Tegen een bepaalde intrestvoet lost de koper dan bijvoorbeeld over een termijn van 5 jaar 30% van het aankoopbedrag af.

Mergers & acquisitions: kopen kopen kopen maar?

We zitten dan wel in een kopersmarkt, maar nu blindelings een bedrijf overnemen is geen goed idee. Je moet kijken naar de waardering van een bedrijf en dat is momenteel een heikel punt. COVID-19 heeft wat 2020 betreft, de cijfers vaak vertekend. Wat is de relevante kasstroom waarop je de waardering kan baseren? Dát is de vraag. Een koper zegt die van vandaag, terwijl een verkoper naar het verleden kijkt.

Een variabele uitgestelde betaling oftewel een earn out is dan bij mergers & acquisitions vaak het antwoord. De prestaties nadien gaan dan de uiteindelijke verkoopprijs bepalen. Natuurlijk kan dit ook tot discussies leiden. Deze techniek is dus niet zaligmakend.

COVID-19 zorgde voor protectionisme

COVID-19 zorgde er ook voor dat bedrijven zich gingen focussen op de binnenlandse markt. Buitenlandse transacties? Die waren er wereldwijd gezien veel minder. Een trend die je al zag in 2019 en die door COVID-19 nog versterkt werd. Omdat COVID-19 zorgde voor lagere waarderingen, vreesde men dat Aziatische spelers strategische sectoren in handen zouden krijgen. Dit zorgde voor een boost qua protectionisme.

Ben je als potentiële (ver)koper onzeker en wil je graag begeleiding van experten in mergers & acquisitions? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials