banner-horitzontal.jpg
Dealmakers tips om jouw bedrijf te verkopen

Mijn bedrijf verkopen: hoe bereid ik me voor?

Wanneer je als eigenaar beslist om je bedrijf te verkopen, heb je er doorgaans zeer goed over nagedacht. En dat is maar goed ook: een bedrijf verkopen vergt een goede voorbereiding en is daarom beter geen impulsbeslissing. Dealmakers – gespecialiseerd kantoor in overnamebemiddeling – zet een aantal tips & tricks op een rij om je bedrijf klaar te maken voor een eventuele verkoop.

Tip 1: Wanneer je bedrijf verkopen: begin op tijd!

Als overlater wil je natuurlijk een mooie prijs krijgen voor je bedrijf. Daarom is het belangrijk je bedrijf op een gouden schoteltje aan te bieden aan potentiële kopers. De bedrijfsstructuur moet goed zitten, het organigram moet kloppen, de portfolio aan klanten is degelijk, het voorraadbeheer is onder controle, enzovoort. Zit in de overname ook je bedrijfsvastgoed? Dan is het net zoals bij de verkoop van een particuliere woning: je zorgt ervoor dat alles netjes staat en dat eventuele mankementen opgelost zijn alvorens je de markt opgaat.

Een tweede tijdsgebonden factor is dat je tijdens negotiaties mogelijk onder tijdsdruk staat om een bod te aanvaarden. Met de rug tegen de muur en zonder goede voorbereiding is de kans op de meest gunstige prijs een stuk kleiner.

Tip 2: Wees misbaar

Ben jij als zaakvoerder het kloppend hart van je bedrijf? Dan zal een overnemer je bedrijf een heel stuk minder aantrekkelijk vinden. Na de overname moet het bedrijf – op termijn of onmiddellijk – zonder jou kunnen. Een bedrijf dat te afhankelijk is en teveel steunt op de eigenaar is geen aanlokkelijke prooi.

Een goede test kan zijn om twee weken op vakantie te gaan en het bedrijf volledig los te laten. Dan wordt het meteen duidelijk of het bedrijf zonder jou kan.

Tip 3: Wat wil je verkopen?

Deze vraag klinkt misschien evident, maar is het niet. Ze zal bovendien een significante invloed hebben op de prijs die de overnemer zal betalen. Een eerste optie is de verkoop van aandelen, waarbij je het volledige bedrijf overlaat. Alternatief is een handelsfondstransactie, waarbij je bepaalde activa ondergebracht in de onderneming van de hand doet. De keuze tussen deze twee soorten deals bepaalt niet alleen de prijs die de overnemer zal willen geven, maar heeft ook fiscale gevolgen.

Ook vastgoed is uiteraard prijsbepalend: zit dit mee in de overname of wordt de activiteit van je bedrijf verhuisd? En als het in de overname zit: is de overname dan nog betaalbaar voor kandidaat-kopers?

Tip 4: Hoe je bedrijf verkopen: bepaal je voorwaarden

Een bedrijf overlaten is meer dan een som geld op je rekening ontvangen. Als verkoper wil je doorgaans dat je bedrijf en je personeel verzekerd zijn van een mooie toekomst. Daarnaast kun je ook kiezen om het bedrijf volledig los te laten of om nog inkomsten te behouden, bijvoorbeeld door het vruchtgebruik op bepaalde activa.

Een koper kan echter ook voorwaarden koppelen aan een overname. Een klassieke vraag is dat bepaalde werknemers of de huidige eigenaar aan boord blijven voor x aantal jaar om de overname te faciliteren en hun ervaring door te geven. Ben je hiertoe bereid? Wil je nog aan boord blijven in een operationele rol?  Het is dus belangrijk je voorwaarden te bepalen, gezien ook deze een invloed zullen hebben op de verkoopprijs.

Tip 5: Zoek de juiste koper

Last but not least: zoek de juiste koper. De opties zijn zeer divers: een ander bedrijf, een financiële partij, een privé-koper… Het hangt af van wat jij wil als verkoper, maar ook van de interesse van de markt. Bovendien is je bedrijf voor de ene koper vaak meer waard dan voor de andere, in functie zijn of haar eigen mogelijkheden. Een tip kan zijn om het niet te ver te zoeken: binnen je familie, binnen je bedrijf of binnen je klantenkring. Zij kennen het bedrijf: het is geen garantie op een vlotte verkoop, maar zo weet je kandidaat-koper alvast welk vlees hij in de kuip heeft.

Advies nodig voor de verkoop van een bedrijf? Vul onderstaand formulier in.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials