Samenwerken met de boekhouder: wat verwacht de ondernemer?

Finance

Ondernemers verkiezen een accountancy partner waarmee het persoonlijk klikt. Maar tegelijkertijd hebben bedrijven in hun samenwerking met hun accountant ook hoge verwachtingen in de ondersteuning naar hun groei en voldoende specifieke sectorkennis van hun financiële partner.

Dit blijkt uit het Officicum Universalis onderzoek dat bedrijfssoftware specialist Exact liet uitvoeren. Het onderzoek bevroeg 352 Belgische kmo’s naar hun verwachtingen over de samenwerking met hun accountancy kantoor en hoe ze die dienstverlening scoren. Exact reikte daarop vijf Officicum Universalis Awards uit aan de boekhoudkantoren die het meest de behoeften van de ondernemer afdekten.

Samenwerken met boekhouder: dit zijn de verwachtingen

Boekhouders en accountants zien zich in een (bege)leidende rol naar hun ondernemer. Zij beschouwen zich als verantwoordelijk voor de compliance en als bewakers van de kosten. Ook willen zij graag hun ondernemers helpen op hun pad naar digitalisatie.

Het goede nieuws? De ondernemer heeft dezelfde verwachtingen. Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact, vertelt: “Maar er is meer. Ondernemers rekenen ook op proactief advies die hun groei ondersteunt en op specifieke sectorkennis. Dat zijn twee domeinen waar ze vaak op hun honger blijven zitten. Een bouwbedrijf wil bijvoorbeeld pro-actief advies n.a.v. een simulatie van de prijsstijging van grondstoffen op de cashflow binnen zes maanden.”

Sinds corona ziet het Exact team in België wel dat de samenwerking met de accountant een meer multichannel karakter krijgt. Sigrid: “Ondernemers kiezen een accountant op basis van een persoonlijke klik en een sterk verhaal. Vaak maakt digitalisering deel uit van dat verhaal. Als je als ondernemer kiest voor digitalisering en je werkt met Exact Online, dan heb je real- time inzicht in je bedrijfsresultaat. Je kan zo veel frequenter en veel inhoudelijker overleg plegen met je boekhouder.

Voorafgaand dien je als ondernemer digitaal je aankoop- en verkoopfacturen aan te leveren. Wie gebruik maakt van Exact Online doet dit snel via de app. Als je je boekhouder ook toegang geeft tot je bankdata, dan kan hij of zij zien wat wel en wat niet is betaald. Je boekhouder kent de investeringen, de afschrijvingen en de cashpositie. Op basis van al deze data, weet je boekhouder perfect wat het effectief operationeel resultaat is. Dat is de basis waarmee je accountant betrouwbaar en proactief advies kan geven zodat je als ondernemer meer en vooral sneller effectieve beslissingen kan nemen. De tijd en kwaliteit die hierbij gewonnen wordt geeft extra ruimte voor beide partijen om samen na te denken over het nemen van de juiste datagedreven beslissingen en de bedrijfsvoering naar een structureel hoger niveau te brengen.”

Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact


Verschillende verwachtingen binnen één bedrijf

Uit het onderzoek blijkt dat er binnen de bedrijven verschillende verwachtingen leven. Sigrid: “De boekhoudafdeling verwacht dat alle aangiftes tijdig ingediend worden en wensen van de externe accountant advies m.b.t. hr, boekhouding en fiscaliteit. De zaakvoerder wil weten hoe hij kan digitaliseren en wenst proactief, sectorspecifiek advies op basis van een forecast. Ondernemingen zijn trouwens bereid om voor dat sectorspecifiek advies te betalen.”

Meer weten over hoe jij efficiënter kan samenwerken? Accountants vinden hier meer info. Ondernemers kunnen hier terecht!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials