Wat kan een owner buyout betekenen voor jou en je kmo?

Denk jij vandaag aan de opvolging van jouw onderneming? Overweeg je een verkoop en zoek je daarbij naar een optimale continuïteit en maximaal rendement op de gerealiseerde waarde? Dan is een owner buyout misschien wel de ideale oplossing. Met deze hybride verkoop creëer je een win-win voor alle betrokken partijen.

De owner buyout: een alternatief voor volledige verkoop

Als je jarenlang alles voor je onderneming hebt gegeven en stilaan een nieuwe fase in je carrière en leven wil inslaan, zal je je moeten buigen over de kwestie van opvolging. Veel bedrijfsleiders denken onterecht dat er maar twee mogelijkheden zijn: doorgaan of verkopen.

De owner buyout is dus voor velen een ongekend alternatief. Toch combineert dit het beste van twee werelden: je verkoopt en realiseert vermogen en je blijft betrokken, al dan niet samen met je management of familiale opvolgers.

Wat is een owner buyout precies?

Een owner buyout is dus een mooi alternatief voor een volledige verkoop. Maar hoe gaat dit dan precies in z’n werk? Specialist Kris Van Deun van DaVinci Corporate Finance legt het haarfijn uit:

“Het is een hybride vorm van verkoop waarin je onderneming wordt verkocht aan een holding waar je samen met investeerders terug in participeert met een minderheidsbelang, al dan niet samen met sleutelfiguren in je onderneming of meewerkende familieleden. Naast een gezonde portie eigen middelen zal de bank vaak 50 tot 60% financieren op een tijdspanne van 5 tot 6 jaar. Door het hefboomeffect geniet je van een bovengemiddeld rendement op je inleg, blijft je aandeelhouder maar maar stel je nu zo’n 70% van jouw bedrijfswaarde veilig. Zo kan je ruim voor je pensioenleeftijd al een aanzienlijk deel van de waarde van jouw onderneming privé realiseren. Tegelijk kan je blijven ondernemen en mee genieten van toekomstige waardecreatie. Bovendien blijf je gedurende gemiddeld 5 tot 6 jaar nog operationeel meewerken.

Nadien wordt er gezamenlijk voor 100% verkocht, of koopt de koper de resterende aandelen op. Als het management of meewerkende familieleden in eerste instantie niet genoeg financiële middelen hadden om de overname te realiseren, kunnen ze op dat moment meer aandelen verwerven.”

Continuïteit verzekerd

Ook voor kopers en investeerders is een owner buyout een goede zaak. Daar speelt vaak een gebrek aan vertrouwen in de continuïteit van een familiale kmo omdat de eigenaar te vaak onmisbaar lijkt.

Door de bedrijfsleider nog enkele jaren aan te houden als aandeelhouder en spilfiguur, wordt een geleidelijke overgang gecreëerd en voelen overnemers en banken zich comfortabeler. Ook voor de verkoper is dit voordelig. Dit vertrouwen resulteert immers in meer potentiële geïnteresseerden.

Breed aandeelhouderschap

Tenslotte is de owner buyout ook een uitstekende manier om belangrijke personen in de onderneming of rond de eigenaar in de aandeelhoudersstructuur te betrekken, vertelt Kris Van Deun.

“Een owner buyout geeft aan een bedrijfseigenaar de kans om een aanzienlijk deel van de waarde van zijn onderneming te realiseren en tegelijk een breed aandeelhouderschap te creëren. Als er familieleden of leden van het bestaande management zijn die nog niet in de aandelen van het bedrijf zitten, is deze hybride verkoop ook voor hen de uitgelezen kans om een deel eigenaarschap te verwerven, wat ook zorgt voor extra motivatie en binding. Bovendien is zo’n breed gedragen eigenaarschap ook een geruststellende situatie voor investeerders.”

Da Vinci is jouw partner voor een owner buyout

DaVinci Corporate Finance is al verschillende jaren een gerenommeerde partner voor owner buyouts in België. Maar waarom moet jij beroep doen op de diensten van Kris en zijn collega’s?

“Ten eerste hebben wij uitgebreide marktkennis en een groot netwerk van investeerders die we kunnen aanreiken. Daarnaast zijn we ook erg bekwame en ervaren onderhandelaars en kunnen we ook dealstructuren opzetten en financieringsvoorstellen ontwerpen en voorleggen bij de bank. Ook in contractwerk en juridische zaken hebben we de nodige expertise zodat de klant volledig ontzorgd wordt tijdens dit proces. Zo kan de ondernemer blijven doen wat hij best en liefst doet, ondernemen.

Wil je meer weten over een owner buyout? Stel je vraag aan de specialisten van DaVinci Corporate Finance via onderstaand invulformulier.

Lees ook:

Owner Buyout (OBO): vermogensspreiding m.b.t. ondernemingskapitaal en turbo op je rendement

Een succesvolle management buyout bij Van Hout Alu-Construct

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DaVinci Corporate Finance

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DaVinci Corporate Finance

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials