Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Thuiswerken: duidelijke afspraken ontbreken

HR

Thuiswerken, voor corona mocht het in 30% van de gevallen, nu is het gestegen naar 40%. Meer dan de helft van de werknemers doet het om hun werk beter af te stemmen met hun privé. Veel medewerkers willen daarom de dagen die ze thuiswerken flexibel indelen en dat kan met duidelijke afspraken, maar nog te weinig werknemers doen dat. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

Management heeft te weinig oog voor behoeften medewerkers

Van 76% de Belgen die aan thuiswerken doen, geeft 43% aan dat het management te weinig oog heeft voor hun behoeften bij het thuiswerken. Belangrijk aspect bij het thuiswerken is immers een goede balans tussen werk en privé. Niet verwonderlijk dat 51% van de bevraagde werknemers uit het onderzoek aangeeft hun thuiswerkdagen flexibeler in te plannen.

De oplossing? Duidelijke afspraken!

Thuiswerkdagen flexibel indelen vraagt om duidelijke afspraken. Toch wordt dat maar in de helft van de bedrijven gedaan en in slechts 25% van de gevallen rechtstreeks tussen werknemer en leidinggevende.

“Meer flexibiliteit over de organisatie van het werk is zowel voor werknemers als werkgevers nodig om in te spelen op specifieke en vaak tijdelijke noden, zoals schoolvakanties of piekmomenten op het werk”, aldus Prof. Anja Van den Broeck.


Als er afspraken gemaakt worden, mag ook de impact op het werken op kantoor niet vergeten worden. Te weinig werknemers spreken af met collega’s wanneer ze op kantoor zijn. En slechts 30% van de werknemers heeft een vaste dag waarop ze op kantoor werken. Het gevolg van thuiswerken zonder duidelijk afspraken is dat men zijn/ haar collega’s weinig ziet.

“De flexibiliteit moet in twee richtingen werken zodat er nog voldoende fysiek samengewerkt wordt op kantoor. Hierover goede afspraken maken is nodig om zowel thuis- als kantoorwerk vlot en transparant te laten verlopen”, Prof. Anja Van den Broeck.

Ondanks het feit dat thuiswerken wijdverspreid is in ons land laat een structureel thuiswerkbeleid in veel bedrijven en organisaties nog steeds op zich wachten. 29% van de werkgevers zegt de afspraken over thuis- en telewerk te hebben vastgelegd in een arbeidsreglement, 19% in een organisatiebreed charter en 17% in een apart charter voor telewerk.

Wil je graag nog meer info over thuiswerken? Ontdek in dit artikel hoe je thuiswerkdagen nog efficiënter organiseert of kom alles te weten over ergonomisch thuiswerken.

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • 't Hooghuys

    't Hooghuys

  • Nexus Pursuit

Bekijk de socials