Versie 3 B-Close.gif

Duurzaam verpakken: 9 tips

Logistiek

Als je als onderneming aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) doet, dan neem je je verantwoordelijkheid voor de effecten van jouw besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu. Je wil zoveel mogelijk gedeelde waarde creëren voor je eigenaren/aandeelhouders, voor andere stakeholders en voor de samenleving. Daarbij probeer je de negatieve effecten te voorkomen. Dacht je al eens aan duurzaam verpakken?

 

Duurzaam verpakken zit in de lift

Duurzaam verpakken zit in de lift. Dat komt door de steeds strenger wordende kwaliteitseisen en de steeds luider wordende roep om een lagere CO2-voetprint.

Kies je voor verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal, dan kies je voor zeker 70% minder CO2-uitstoot dan bij het produceren van nieuwe verpakkingen.

Duurzaam verpakken wordt steeds goedkoper

Dankzij de vele positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn duurzame verpakkingen steeds goedkoper geworden. Het produceren kan aan een relatief lage prijs. Ook nemen de volumes toe, waardoor het stukken voordeliger kan dan voorheen.

Photographer: Mildlee | Source: Unsplash

9 tips voor duurzaam verpakken

#1 Gebruik verpakkingen op maat

Als je een verpakking compact wil houden, is de meest efficiënte manier om deze verpakking helemaal op maat van je product te laten maken. Daardoor zal je verpakking uitstekend aansluiten rond je product en is er dus ook geen extra opvulmateriaal nodig.

#2 Gebruik beschermhoeken in karton

Wees je bewust dat er vervangbare oplossingen bestaan. Zo kan je kiezen voor het gebruik van beschermhoeken in karton in plaats van de gewone beschermhoeken in polystyreen. Deze kartonnen beschermhoeken zijn geheel of gedeeltelijk recyclebaar.

#3 Gebruik papieren tape

Net zoals er een duurzaam alternatief bestaat voor beschermhoeken in polystyreen, bestaat er ook een alternatief voor plastic tape. Zo kan je opteren voor papieren tape.

#4 Gebruik plantaardige opvulchips

Ook bestaat er een vervangbare oplossing voor de standaard opvulchips. Door te kiezen voor plantaardige opvulchips kan je evenzo de afvalberg en je CO2-voetdruk verkleinen.

#5 Gebruik een hernieuwbare verpakking

Als je kiest voor een hernieuwbare verpakking, dan kies je voor een verpakking die is gemaakt van grondstoffen met een 100% organische oorsprong. We noemen ze ‘hernieuwbaar’, omdat de natuur ons ze bijna onbeperkt kan blijven aanleveren.

Our life is short, but I believe that it’s important to care about our earth and the next generation. We waste an incredible amount of resources and indulge the self. I’m guilty of indulging the flesh, but after living in Japan for a couple years, I became more conscious of my wasteful habits. I was forced to recycle and mind my consumption and I realized we just have to change our thinking. I try to make an effort to compost my organic waste, bike to work and try to recycle everything that can be recycled. It’s easy to be lazy but important to be conscious of our earth. Small changes matter.

Photographer: Priscilla Du Preez | Source: Unsplash

We kennen allemaal voorbeelden van hernieuwbare verpakkingen. Denk maar aan papier en karton. Dat zijn bekende voorbeelden. Maar er zijn nog andere voorbeelden van. Als alternatief voor wegwerpplastic wordt vaak bamboe of zetmeel gebruikt. Dat zijn natuurlijk afbreekbare materialen, door hun plantaardige oorsprong. Toepassingen ervan zijn opvulchips op basis van erwten of luchtfolie op basis van aardappelzetmeel.

#6 Gebruik biobased plastics

Biobased plastics (bioplastics) hebben evenzeer een hernieuwbare bron. Het zijn plastics die geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn uit biomassa. Ze worden hoofdzakelijk gemaakt van maïszetmeel. Let wel, ook deze biologisch afbreekbare plastics zullen slecht afbreken als ze rondslingeren in de natuur. Sorteer dus ook deze plastics.

#7 Gebruik zuivere materialen

Als je kiest voor zuivere materialen, zal je het recyclageproces vergemakkelijken. Je verpakkingen uit zuivere materialen bestaan telkens uit één type grondstof voor al de onderdelen van je verpakkingen. Dat kan papier, plastic, glas, hout enzovoort zijn. Daardoor zal alles in één keer in dezelfde sorteercyclus terecht kunnen komen.

Zo kan je een kartonnen doos, kartonnen pakpapier en een papieren tape combineren.

#8 Recycleer je oude verpakkingen

Door je oude verpakkingen te recycleren, maak je de grondstofcirkel rond en draag je bij aan een circulaire economie: wat vandaag afvalstoffen zijn, zijn morgen grondstoffen. Je voorkomt zo optimaal verspilling. Er is minder ontbossing, een lagere CO2-uitstoot etc.

#9 Hergebruik je oude verpakkingen

Moet je een retourzending verzenden? Waarom gebruik je er geen oude verpakking voor? Waarom zou je een oude verpakking weggooien wanneer die eigenlijk nog bruikbaar is?

Gezocht: duurzame partners

Ben je op zoek naar een duurzame partner voor de recyclage van je bedrijfsverpakkingen? Vraag advies op bij onze partner Valipac.

Ben je op zoek naar een duurzame partner voor je verpakkings- en beschermingsmateriaal? Bekijk het voorstel van onze partner Storopack.

Lees ook: Duurzaam en milieuvriendelijk verpakken? Het kan!

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials