Versie 3 B-Close.gif
VIL start project ‘Digital Gateway 2 Government’

“Communicatie met overheid in gateways moet efficiënter”

Logistieke Software

VIL start project ‘Digital Gateway 2 Government’

In samenwerking met 14 bedrijven start VIL Empowering Logistics het project ‘Digital Gateway 2 Government’ op. Daarin wordt onderzocht hoe de communicatie tussen bedrijven en overheidsdiensten in de lucht- en zeehavens efficiënter en digitaal kan. Nu verloopt de communicatie vaak ongestructureerd.

Digitale oplossingen voor vlottere communicatie

Het project is erop gericht digitale oplossingen te ontwerpen die de communicatie vlot trekken tussen de import- en exportbedrijven in de gateways enerzijds en de overheidsdiensten, zoals de Douane, het FAVV en het FANC anderzijds. Doordat er geen efficiënte communicatie is, loopt de afhandeling van de goederenstromen vertraging op en is de foutenlast hoog en dit heeft een negatieve invloed op de concurrentiepositie van de gateways.

Weinig of geen IT-systemen

Er blijken in veel gevallen vandaag geen IT-systemen beschikbaar. Zijn die er wel, dan is er geen goed werkende noodprocedure in het geval van technische problemen of onderhoud aan deze systemen. Het proces van aangifte en aanzuivering loopt daardoor vertraging op.

Samenwerking privé en overheid

De deelnemende bedrijven zijn Aviapartner, Brussels Airlines, Brussels Airport Company, Crossroad Communications, Intris, Liège Airport, Luchthaven Oostende, Port of Zeebrugge, Neutraal Douaneagentschap Nelen, North Sea Port, NxtPort, Port of Antwerp, Swissport Cargo Services Belgium en WFS. Daarnaast nemen ook de Algemene Administratie Douane & Accijnzen en het FAVV een actieve rol op in het project.

Vlotte, digitale afhandeling aan de ‘gates’

Voor NxtPort en Port of Antwerp is het ‘Digital Gateway 2 Government’ project een belangrijke opportuniteit om met alle nationale stakeholders samen te werken aan een veilige, vlotte en digitale afhandeling aan de ‘gates’. We willen technologie inzetten om hiervoor een unieke samenwerking te realiseren”, aldus Nico De Cauwer (Port of Antwerp) en Laurent Moyersoen (NxtPort). Het Agentschap Innoveren en Ondernemen ondersteunt het project.

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials