Versie 3 B-Close.gif
Logistieke software voor de brexit

Nog maar enkele weken tot de brexit. Ben jij klaar?

Met de toenemende dreiging van een harde brexit moeten bedrijven voorbereid zijn op het afscheid van Groot-Brittanië uit de EU.

Na 30 maart zal voor alle import en export naar of vanuit de EU meer dan waarschijnlijk een vorm van douaneaangifte moeten gebeuren. Die aangiftes zullen internationaal handelen ongetwijfeld complexer maken. Gelukkig is er de software van Descartes, die je helpt met de aangiftes.

Algemene Transit en RoRo

Gelukkig zijn de EU en het VK overeengekomen dat het VK in de Common Transit Convention zal blijven. Dit zal de handel ten goede komen. Het wordt mogelijk doorvoerbewegingen te starten en beëindigen, weg van de onmiddellijke haven van binnenkomst, op locaties voor inklaring, douane-entrepots of tijdelijke opslagfaciliteiten, afhankelijk van nationale regelingen.

Het VK heeft voor RoRo-verkeer (‘Roll-on/Roll-off’) voorgesteld dat importeurs zelf moeten zorgen dat vooraf ingediende invoeraangiften worden ingediend vóórdat de goederen op de veerboot- of spoorwegdiensten worden geladen en dat zij dat aan de vervoerder moeten kunnen bewijzen. Vervoerders zelf moeten mogelijk zorgen voor de nodige pre-arrival veiligheids- en beveiligingsinformatie. Voor begeleide trailers is dit de verantwoordelijkheid van de vervoerder. Het vooraf indienen van aangiften kan van belang zijn voor alle invoer en in sommige gevallen ook voor koppelingen met de relevante Port Community Systems, zowel in het VK als in de EU.

Is je bedrijf klaar om douaneaangiftes in te dienen?

Het belangrijkste advies is: wees voorbereid op de brexit. Heb je toegang tot de systemen om de nodige aangiften in te dienen? Veel bedrijven hebben al activiteiten opgezet in het Verenigd Koninkrijk of een andere lidstaat om hun toeleveringsketen tussen VK en EU te vergemakkelijken. Als je dat niet deed, kan het te laat zijn dit nu nog te regelen, maar kan je een derde partij inschakelen voor warehousing of fiscale vertegenwoordiging. Wanneer je ervoor kiest om een tussenhandelaar te gebruiken om je aangifte in te dienen, zal die dienstverlener mogelijk niet over de nodige capaciteit beschikken in het geval van een “no-deal” en je vragen om gegevens elektronisch te leveren en zo de gegevensinvoer te verminderen.

Zijn je ERP-systemen up-to-date?

Bedrijven moeten hun ERP-systemen en integraties controleren om ervoor te zorgen dat elke specifieke afhandeling voor VK/EU-bestellingen wordt aangepast aan het feit dat Groot-Brittannië als derde land geen lid is van de vrijhandelszone. Hopelijk kunnen zowel de EU als het VK hun elektronische bestanden voor tariefcodes binnen die periode aanpassen. Terwijl het VK een unilaterale GSP-preferentie zal handhaven, is het niet zeker dat Britse exporteurs preferentiecertificaten kunnen blijven gebruiken voor landen die momenteel onder de bilaterale overeenkomsten van de EU vallen, zoals bijvoorbeeld Korea of het EUR-Med-gebied. Dat zal duidelijk de kostenberekeningen (“landed costs”) beïnvloeden en meer onzekerheid creëren voor exporteurs naar die markten. Hoewel het VK-tarief waarschijnlijk dat van de EU zal volgen, kunnen er zeer snel afwijkingen ontstaan en zal het voor importeurs erg belangrijk worden om hun ERP-systemen up-to-date te houden.

Tot slot gaf de Britse regering aan de National Audit Office toe dat in het geval van een “no deal” de grens "minder dan optimaal" zou zijn. Dat kan helaas de realiteit worden voor VK/EU-toeleveringsketens, iets waarop iedereen voorbereid moet zijn en rekening mee moet houden.

Volgende stappen

Ondertussen blijft het wachten op welke beslissing in Groot-Brittannië zal vallen. In het geval van een no-deal brexit blijven er amper een paar weken over om veranderingen door te voeren. Niemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren, maar met een goede voorbereiding ben je toch een stap voor op andere bedrijven die de kat uit de boom kijken.

Sommigen onder hen zullen misschien geneigd zijn gebruik maken van een tussenpersoon om na een harde brexit hun invoer en uitvoer aan te geven, maar je kan het ook zelf doen dankzij de software van Descartes. Descartes voert de nodige aanpassingen door in zijn douanetoepassingen in het VK en in heel Europa, zodat jij zorgeloos handel blijft drijven. Hun SaaS-toepassingen zet je vlot op in je bedrijf. Toch blijft het advies dat je snel moet handelen, ook dan gelden.

Wil je weten wat de logistieke software en diensten van Descartes voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Bezoek hun website of neem contact op via het formulier hieronder.

Lees ook:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Descartes

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Descartes

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials