Versie 3 B-Close.gif

Security filings: veiligheid in de supply chain voor en na de Brexit

De aanslagen op de Twin Towers in 2001 veranderden de manier waarop we het vervoer van mensen en goederen organiseren. Om de internationale goederenstroom te beveiligen zonder tijdrovende veiligheidschecks zoals bij het passagiersverkeer ontwikkelde men security filings. Maar wat zijn deze documenten? Waarom zijn ze ook voor jou belangrijk? En welke impact heeft de Brexit op deze filings en jouw verplichtingen?


Security filings: informatie voor veiligheid

“De security filings zijn de eerste stap in een systeem die de veiligheid van de supply chain moet vergroten”, vertelt Jos Nuijten, VP Product Management bij Descartes.

“Het gaat dan concreet over informatie over de vervoerder, verscheper, ontvanger, het gewicht en de aard van goederen die vervoert worden, enzovoort. Het is de verantwoordelijkheid van de transporteur om deze informatie te bezorgen aan de douanediensten van het land waar de goederen binnenkomen. Op basis daarvan zal men een assessment maken van de lading en eventueel overgaan tot een inspectie. Hiermee wil men in de eerste plaats het risico op dodelijke pakketten reduceren, bijvoorbeeld in het kader van terreur. Ook andere risico’s zoals het ontbranden van lithiumbatterijen in elektrische toestellen worden hiermee beperkt.

Descartes linkt verschillende Europese systemen

Als antwoord op deze risico’s bedachten de Europese overheden een overkoepelend systeem. In de praktijk zette elk land echter zijn eigen systeem op. Dit zorgt ervoor dat security filings naar België anders gebeuren dan naar Nederland, Duitsland en andere landen.

Volgens Jos Nuijten kan Descartes hier een enorme meerwaarde bieden voor bedrijven.

“Onze klanten moeten niet langer tientallen verbindingen aangaan met alle Europese landen en daarbuiten. Descartes maakt voor hen de verbinding met de transporteur én zorgt verder voor een vertaling, link en monitoring naar de verschillende landen toe.”

Security filings na de Brexit

Wat voor de Verenigde Staten, Azië en andere plaatsen reeds van kracht was, geldt nu ook voor de UK. Sinds 1 januari 2021 moeten transporteurs security filings opmaken voor vrachten naar het Europese vasteland. Vanaf 1 januari 2022 zal dat ook verplicht zijn in de andere richting.

Jos Nuijten: “Je moet beseffen dat dit over een veelvoud gaat van het huidige aantal filings. In de UK zien we nu al dat transporteurs twijfelen om goederen mee te nemen omwille van het risico op vertraging en zelfs blokkering. Het is dus cruciaal dat iedereen zich vandaag reeds voorbereidt op volgend jaar.

Descartes is hier de uitgelezen partner voor. Dit is immers ons core business voor alle landen. Als je alleen vervoert tussen Engeland en België kan je misschien kiezen voor een lokale partner. Als je goederen vanuit meerdere landen vervoert over het kanaal, dan ben je verplicht om verbinding te maken met al die systemen en kan je beter beroep doen op Descartes.”

Nog vragen over security filings? Wil jij je vandaag al voorbereiden op volgend jaar? Neem dan snel contact op met een expert van Descartes via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Descartes

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Descartes
  • Duwijckstraat 17
    2500 Lier
  • 03 800 06 00

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials