Versie 3 B-Close.gif

Transport als de snelle internetverbinding van je supply chain

Transport is de slagader van je supply chain. Tegelijk is het erg kwetsbaar. Stijgende brandstofprijzen drijven de kosten op. Een tekort aan containers in de havens leidt tot wereldwijde vertragingen. Noodweer houdt een transportvliegtuig aan de grond. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De vraag is hoe jouw bedrijf zich daarop kan voorbereiden? (foto Descartes)

De impact van een transportverstoring

Het internet zorgt ervoor dat je wereldwijd kan communiceren. Transport brengt je materialen en producten naar de andere kant van de planeet. Valt het internet weg, dan heb je met de telefoon nog een alternatief. Valt het wereldwijde transport stil, dan heb je dat niet. Kortom, transport is onmisbaar voor je supply chain.

Aangezien alle schakels in die keten afhankelijk zijn van elkaar, heeft een verstoring in je transport een impact op de klant. Kortom, je wil grip hebben op transport, zodat de impact van hoge kosten of verstoringen tot een minimum wordt beperkt.

Controle op je transport en supply chain

De behoefte om grip te hebben op transport komt vooral om de hoek kijken als het misgaat. Pas als zich een verstoring voordoet, ontdek je hoe belangrijk transport is voor je supply chain.

Maar dan is het laat. Je moet dan alles uit de kast halen om opnieuw controle te krijgen. Dat kost natuurlijk veel tijd en geld. Je kan dit voorkomen door transport zo belangrijk te maken als een goede internetverbinding.

Kosten besparen met een transportmanagementsysteem

Een andere reden om meer grip behouden op je transport en supply chain, zijn de kosten. Als je zicht hebt op je toeleveringsketen, kan je je kosten beter onder controleren. Je weet dan immers precies waar jouw vrachten zich bevinden. Zo kan je alles zo efficiënt mogelijk regelen.

Een transportmanagementsysteem kan hierbij helpen. Als je bijvoorbeeld weet wanneer een schip uit China aankomt in de haven van Rotterdam, ben je in staat om snel te schakelen en je vervolgvervoer per weg of trein goed te organiseren. Loopt een zending anders dan gepland, kan je de alternatieven bekijken.

Voortdurend zicht hebben op je zendingen stelt je in staat om deze eenvoudig te consolideren. Zo benut je de capaciteit van bijvoorbeeld vrachtwagens en chauffeurs én bespaar je brandstof.

Technologie transport en supply chain

Sommige onvoorziene zaken in je transport en supply chain kan je niet voorkomen. Je kan wel vermijden dat je dagen moet spenderen om tot inzichten en oplossingen te komen.

Technologie kan jouw leven als logistiek- of transportmanager hierbij heel wat gemakkelijker maken. Jouw transport moet dus mee bewegen met de technologische ontwikkelingen van vandaag.

Gooi je schriftjes en Excelbestanden dus overboord en kies voor slimme systemen en overzichtelijke dashboards. Als er dan weer ergens eens schip vastloopt, een vliegtuig aan de grond blijft staan of een vrachtwagen strandt, heb jij tenminste direct inzicht en kan je snel schakelen. Zo beperk je de impact van je transport voor de rest van je supply chain en houd je je klanten tevreden.

Wil je meer weten over de slimme transportmanagementsystemen van Descartes? Neem dan contact op met via onderstaand formulier.

Dit artikel is een herwerking van een artikel van Eric Geerts, Director Product Management TMS, carrier connectivity and ports bij Descartes.

Lees ook:

De toekomst van de thuisbezorging volgens Descartes

Betere routes met artificiële intelligentie voor rittenplanningen

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Descartes

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Descartes
  • Duwijckstraat 17
    2500 Lier
  • 03 800 06 00

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials