Versie 3 B-Close.gif

Zelfrijdend voertuig levert pakjes

Transport

VIL zorgt voor primeur in Vlaanderen

Kunnen zelfrijdende voertuigen ingezet worden voor het leveren van pakjes? VIL, het innovatieplatform van de Vlaamse logistieke sector, testte het uit in het centrum van Mechelen. Het is de eerste keer dat een zelfrijdend voertuig getest werd voor last mile belevering in een Vlaamse stad.

De demonstratietest werd uitgevoerd in het kader van het project ALEES (Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden) in samenwerking met de stad Mechelen en ACP. ALEES onderzoekt de mogelijke rol van zelfrijdende voertuigen in logistieke trajecten in de stad.

Van autonoom personenvervoer naar pakjesleveringen

Voor de test werd een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile ingezet. Dit voertuig heeft zijn strepen al verdiend voor personenvervoer in verschillende Europese steden. De wagen rijdt volledig autonoom en past zijn snelheid aan de omgeving aan. Het ontwerp van dit voertuig biedt ook mogelijkheden om er pakketten mee te vervoeren.

Uitgestippeld traject door centrum Mechelen

Het voertuig legde volledig autonoom een traject af in de Bruul. De route loopt van de Vijfhoek tot aan de Botermarkt en terug met verschillende tussenstops om pakjes te leveren. Uit deze eerste test moet blijken welke toegevoegde waarde zelfrijdende voertuigen kunnen bieden voor last mile belevering in een stad. Mogelijke voordelen zijn hogere efficiëntie van aan- en afleveringen door betere belading, flexibele routeplanning en 24/7 beschikbaarheid. Bovendien bieden deze voertuigen een duurzaam alternatief voor de talloze bestelwagens die dagelijks pakjes leveren in de steden. De voertuigen zouden voor meer geconsolideerd verkeer kunnen zorgen en het verkeer in de stadscentra voor een groot stuk kunnen ontlasten.

Veiligheid voorop

Om de veiligheid van de omgeving tijdens de test te garanderen, nam VIL de nodige voorzorgen. “Tijdens de rit was er permanent toezicht van de politie voorzien. Er zat ook steeds iemand in het voertuig, niet om het voertuig te besturen, maar om eventueel in te kunnen grijpen”, zegt VIL projectleider Kris Neyens.

VIL werkt het project ALEES uit in samenwerking met ACP, bpost, Bringme, DHL PARCEL BELUX, Stad Mechelen, Rhenus SML, Trimble en Port of Antwerp.

Meer info via www.vil.be

 

banner_land_EU_algemeen_vlaggen_300x250px-rev04.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials