Versie 3 B-Close.gif
Een veilig en professioneel magazijn

7 essentiële tips voor de inrichting van een veilig magazijn

Magazijnen houden specifieke risico’s in voor je medewerkers. Veiligheid blijft hier een bijzonder aandachtspunt. Daarom geeft magazijnspecialist Almasy  bruikbare tips voor een veilig magazijn. Zo kunnen jouw medewerkers steeds met een gerust gemoed werken in een veilige omgeving.

  1. Praat met de gebruikers van je magazijn

Medewerkers zijn het best geplaatst om de gevaren in hun werkomgeving in te schatten. Welke gevaren zien zij? Welke bijna-ongevallen zijn hen bijgebleven en konden vermeden worden? Steek je licht op bij hen en neem hun signalen mee in het veiligheidsbeleid.

  1. Plaats aanrijdbeveiliging

Een rek dat aangereden wordt door een heftruck verliest een groot deel van zijn stabiliteit en draagkracht. Om ongelukken met invallende stellingen te vermijden kan je best aanrijdbeveiliging voorzien aan de staanders en buitenste draagramen. Een kleine aanrijding zal dankzij de beveiliging niet meteen voor een gevaarlijk beschadigde stelling zorgen.

  1. Voorzie doorvalbeveiliging

Door doorvalbeveiliging te voorzien op hoge rekken en langs looproutes minimaliseer je de kans op ongevallen door vallende goederen. Een doorvalbeveiliging bestaat uit een rug van gaaswanden die achter palletrekken worden gemonteerd. Het kan ook een plaat of gaaslegvlak zijn die het onderste niveau afdekt waar zich een onderdoorgang in het rek bevindt. Zo vermijd je dat palletten of losse producten van de stelling kunnen vallen wanneer de heftruckchauffeur ze te ver doorduwt.

  1. Veranker de rekken

Verankering van rekken en stellingen is uitermate belangrijk om de veiligheid van je medewerkers te waarborgen. Je kan rekken verankeren in de vloer en in de muur. In bepaalde situaties is chemische verankering aangewezen. Staat het rek in een vochtige omgeving (buitenopstelling, koel- en vriescellen), is er slechts een beperkte boordiepte of is de bodemstructuur onvoldoende sterk, dan kies je best voor deze optie.

  1. Voorzie opleiding voor heftruckchauffeurs

Iedereen maakt wel eens een fout. Maar veel ongevallen kunnen vermeden worden door een goede opleiding van de heftruckchauffeurs. Door enkele regels te volgen en bovenal bewust te zijn van de risico's wordt de kans op fouten een stuk kleiner. Je kan navragen bij het opleidingsfonds of je beroep kan doen op een tegemoetkoming voor deze opleidingen.

  1. Laat je rekken monteren door een professioneel team

Magazijnstellingen zijn eenvoudig te bestellen. Voor een correcte en veilige plaatsing doe je best een beroep op professionele en VCA-gekeurde monteurs. Deze monteurs volgden de nodige opleidingen en verkregen een attest voor veilig monteren. Zij weten als geen ander hoe ze jouw magazijn snel, veilig en efficiënt moeten opbouwen. Wens je de rekken toch zelf te monteren? Volg dan nauwgezet de handleiding en vergeet zeker de borgpallen/-pennen niet. Deze voorkomen het uittillen van de balken.

  1. Laat een jaarlijkse veiligheidskeuring uitvoeren

De Europese norm (EN 15635) bepaalt dat magazijnstellingen op 3 momenten gekeurd moeten worden door een specialist. Dit moet gebeuren na installatie, verplaatsing of verbouwing van de stelling, na ernstige schade en minimaal om de 12 maanden.

Omdat je moet kunnen bewijzen dat de jaarlijkse keuring heeft plaatsgevonden, ontvang je na elke keuring een uitgebreid rapport over de veiligheid in het magazijn. In het kader van een schadedossier is het van groot belang dat je dit rapport kan voorleggen.

Heb je nood aan nieuwe rekken of stellingen voor jouw magazijn? Of zoek je een specialist voor een magazijnkeuring. Contacteer Almasy via onderstaand formulier voor een professionele oplossing op jouw maat.

Lees meer:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Almasy

Meer weten?

Almasy

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Almasy

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials