Versie 3 B-Close.gif

Wat zijn de mogelijke voordelen van een douane-entrepot voor jouw kmo?

warehouse stock engineer man scanning package with barcode scanner check goods in transportation and distribution in warehouse.logistic Industrial and business export. Stock manager using laptop at warehouse. Ai generated illustration.

Een douane-entrepot kan onder meer een positieve impact hebben op de cashflow van je kmo en op de doorlooptijden in de toeleveringsketen. Andere troeven zijn een verbeterd voorraadbeheer en volledige traceerbaarheid van producten in de volledige supply chain. Descartes voegt daar een performante tool aan toe voor het beheer van douanevoorraden.

Bedrijven die internationaal actief zijn staan voor heel wat marktuitdagingen inzake logistiek en supply chain. In Descartes vinden ze een technologiepartner die hen hiervoor innovatieve oplossingen aanreikt. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een douane-entrepot en de meerwaarde van Descartes’ douane-software.

Bekijk de infographic ‘Douane-entrepot’

Wat is het nut van een douane-entrepot?

Om te beginnen bij het begin: wat is een douane-entrepot? Heel eenvoudig. Wanneer je goederen importeert naar een nieuwe markt in de EU, kan je ze in je douane-entrepot opslaan en beperkt verwerken gedurende een onbepaalde termijn. Dit is vooral interessant voor goederen waar de definitieve bestemming nog ongekend is. opslaan en verwerken. Ondertussen geldt een opschorting van de invoerrechten en de btw. Die zijn pas verschuldigd wanneer de goederen het douane-entrepot verlaten en de EU binnenkomen. Zijn de goederen bestemd voor export buiten de EU, dan zijn er geen invoerrechten of belastingen verschuldigd in de EU. De betaling van rechten en taksen gebeurt op de eindbestemming. Dankzij een douane-entrepot stel je dus de betaling van invoerrechten uit en betaal je geen tweemaal invoerrechten voor goederen die je opnieuw wilt exporteren. Het stroomlijnen van het beheer van je import- en exportactiviteiten, vormt wellicht de beste manier om de productiviteit te verbeteren en de financiële stabiliteit te vergroten. Zo helpt een douane-entrepot om je cashflow te verbeteren.

De voordelen van douane-entrepot in een notendop:

  • Pas rechten en taksen betalen wanneer je de goederen uit het EU douane-entrepot haalt.
  • Je cashflow verbeteren.
  • Dubbele douaneheffingen vermijden voor verder transport buiten de EU.
  • Meer controle op voorraden van goederen in het vrije verkeer en belastingvrije goederen.

Wat is de impact van een douane-entrepot op de doorlooptijden?

Een douane-entrepot zorgt doorgaans voor een optimalisering van de doorlooptijden in het beheer van je douane-entrepot. Zo wint je kmo aan flexibiliteit dankzij een betere beschikbaarheid van voorraden en efficiëntere levertijden. Zijn er dan alleen maar voordelen aan verbonden? Wel, je moet vanzelfsprekend rekening houden met oplopende kosten indien je producten gedurende langere tijd opslaat in het douane-entrepot. Zeker in het geval van breekbare producten of gevaarlijke stoffen kunnen speciale zorgen en/of controles resulteren in bijkomende kosten.

Wat is de meerwaarde van douanesoftware van Descartes?

De cloud-gebaseerde oplossingen van Descartes omvatten modulaire douanesoftware voor het beheer van je douane-entrepot. Voor jou als handelaar, expediteur, beheerder van entrepots of douane-expediteur draagt dit niet alleen bij aan het efficiënte beheer van je douane-entrepot. Je voldoet tevens aan je compliance- en rapportageverplichtingen met de douane. Dat betekent het vermijden van fouten en gemoedsrust in verband met het naleven van de wet- & regelgeving en andere douaneprocessen.

De mogelijkheden van de douanesoftware van Descartes:

  • Zelfstandig of vanuit een invoeraangifte voorraden aanmaken.
  • Smart Picking gebruiken om de meest belastingefficiënte voorraad te picken.
  • Voorraadwijzigingen en -aanpassingen verwerken.
  • Integreren met ERP-systemen of handmatig.
  • Importaangiften of geschikte periodieke rapporten aanmaken op basis van uitgaande orders/verzendingen.

De douaneoplossing van Descartes voor het houden van een douane-entrepot kan misschien ook voor jouw kmo belangrijke voordelen opleveren. Verneem je graag meer? Aarzel niet en neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Descartes

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Descartes

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials