Maatschappelijke zetel op een postbusadres, kan dat?

Maatschappelijke zetel op een postbusadres, kan dat?

Wetgeving

Waar vestig je de maatschappelijke zetel van je vennootschap?

Wettelijk is het niet verboden om een postbus te huren en daar de maatschappelijke zetel van je vennootschap op in te schrijven. Toch zijn daar enkele kanttekeningen bij te maken. Een postbusadres als tweede vestigingseenheid is trouwens niet mogelijk.

  • Voor de fiscus moet er een fysiek adres zijn waarop hij controles kan uitvoeren. Met alleen een postbusadres heeft de dienst Belastingen geen aanknopingspunt om een controle te houden.
  • De wetgeving op de Kruispuntbank Ondernemingen stelt dat naast de maatschappelijke zetel alle bijkomende inlichtingen inschreven moeten worden. In een normaal bedrijf dat actief is in handel of diensten, is een inschrijving op een postbusadres onvoldoende.
  • Als tweede vestigingseenheid is een postbusadres helemaal niet mogelijk omdat er ter plaatse een activiteit moet worden uitgeoefend.
  • Het is wel mogelijk om de maatschappelijke zetel onder te brengen op een ander adres dan waar de daadwerkelijke activiteiten uitgevoerd worden. De maatschappelijke zetel van een onderneming is het adres waar de belangrijke beslissingen in verband met de onderneming worden genomen. Alle adressen (maatschappelijke zetel + uitbatingsadressen) moeten wel geregistreerd worden in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
  • Je domicilieadres of maatschappelijke zetel van je vennootschap kan je wel onderbrengen in een deelkantoor, businesscenter of co-working space.
  • Vestig je je vennootschap op je thuisadres? Weet dan dat bij financiële problemen de deurwaarder ervanuit mag gaan dat de hele inboedel op de zetel van je vennootschap ook eigendom is van de vennootschap. Schuldeisers kunnen zo beslag leggen op je privé-eigendom.
  • Wil je je maatschappelijke zetel op het adres van een gehuurde woning inschrijven? De meeste huurcontracten verbieden dit. De verhuurder wordt dan namelijk belast op de werkelijke huurinkomsten en niet op het lager geïndexeerde kadastraal inkomen. Om dit fiscaal nadeel op te heffen, zou je een hogere huurprijs kunnen afspreken.

Op zoek naar een locatie voor je maatschappelijke zetel? Lees

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials