leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

45% van de Belgen laat zich ervan weerhouden om een eigen bedrijf te starten uit angst voor een mogelijk faillissement

Bedrijfsbeheer

De vooroordelen die rond faillissementen in België heersen, zijn significant, zoals blijkt uit recent onderzoek. Het Revival-programma biedt perspectief.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door iVOX bij 1.000 Belgen in opdracht van Revival en Pulse Foundation, werpt een verhelderend licht op de impact van faillissementen op zowel de financiële situatie als het mentale welzijn van ondernemers in België. De bevindingen tonen aan dat een overweldigende meerderheid van de Belgen ervan overtuigd is dat een faillissement aanzienlijke negatieve gevolgen heeft, niet alleen voor de ondernemer zelf, maar ook voor hun gezin en sociale omgeving.

Revival, een organisatie die zich inzet voor ondernemers die hun bedrijf dienden te sluiten wegens een faillissement, een vereffening of een verkoop met verlies, biedt met haar gratis programma ondersteuning en perspectief aan deze ondernemers. Daarnaast wil Revival ook de perceptie en het taboe rond faillissementen aan de kaak stellen: een faillissement hoeft geen eindpunt te zijn in iemands carrière, het kan net een springplank zijn naar een volgend avontuur mét een volle rugzak aan ervaring.

Revival Vlaanderen


Stigma rond faillisementen is groot

De cijfers liegen er niet om, het stigma rond faillissementen is groot. Bijna 1 op de 2 Belgen (45%) laat zich er naar eigen zeggen zelfs van weerhouden om een eigen bedrijf te starten uit angst voor een mogelijk faillissement en de gevolgen hiervan.

Uit het onderzoek blijkt dat:

  • 87% van de Belgen gelooft dat een faillissement een negatieve impact heeft op de financiële situatie van de ondernemer/onderneemster;
  • Een even groot deel van de Belgen (88%) erkent dat een faillissement ook een negatieve impact heeft op het mentale welzijn;
  • 89% van de Belgen denkt dat een faillissement eveneens een negatieve impact heeft op het gezin of de familie van de ondernemer/onderneemster;
  • Een significant deel van de bevraagde Belgen (62%) is van mening dat een faillissement leidt tot sociaal isolement.

Geen goed nieuws dus. Maar wel nieuws waar Revival per direct verandering in wil brengen.

79% van de Belgen vindt namelijk wél dat een ondernemer/onderneemster na een faillissement de kans moet krijgen om opnieuw te ondernemen om uit zijn of haar fouten te leren. Daarbovenop gelooft 81% van de Belgen dat mensen die een faillissement hebben meegemaakt, sterker uit deze ervaring kunnen komen met de juiste hulp en ondersteuning.

Beide inzichten vertaalde Revival door naar haar missie en is tevens haar bestaansreden.

Revival is een programma op initiatief van de Belgische Pulse Foundation. Met een innovatief en gratis programma helpt Revival gefailleerde ondernemers zichzelf opnieuw uit te vinden.


Revival geeft tweede kans aan gefailleerden

Barbara Bouckaert, Programma Directeur van Revival Vlaanderen, benadrukt:

“De onderzoeksresultaten onderstrepen de noodzaak van steun voor ondernemers bij tegenspoed. Met Revival bieden we een tweede kans na faillissement. Uit onderzoek in Frankrijk, waar een gelijkaardig project reeds 12 jaar bestaat (60.000 Rebonds), blijkt dat ondernemers die een begeleidingstraject volgen, gemiddeld na 12 tot 18 maanden terug actief zijn (versus 5 jaar - of helemaal niet - zonder begeleiding) en terug bijdragen aan de maatschappij (in plaats van ze ten laste te zijn).”
“We willen écht het stigma rond herstarten verzachten en net evolueren naar een Angelsaksische mentaliteit waar een faillissement wordt gezien als een tegenslag in een groeiproces!”

Het Revival programma is volledig gratis, op maat gemaakt, en hanteert zowel een individuele als collectieve aanpak. Daarnaast komt het programma ook tegemoet aan de behoefte aan ondersteuning en bewustwording rond de impact van faillissementen op het leven en de omgeving van ondernemers.


Pieter-Jan Wouters, ondernemer en Revival ambassadeur, ging failliet met zijn bedrijf én herstartte

"Samen met mijn co-founder heb ik Andy Drinks opgericht, waarbij we dranken op een duurzame manier thuisbezorgden. We leverden binnen drie uur met elektrische camionetten, maar het bleek moeilijk om zowel duurzaam als snel te leveren, waardoor we uiteindelijk het faillissement moesten aanvragen. Het zou een enorme opluchting zijn geweest als ik toen al bekend was met een organisatie zoals Revival, en als ik andere ondernemers had gezien die openlijk hun ervaringen deelden. Falen is geen schande; niet alles verloopt vlekkeloos. Soms moet je echt tegen de muur aanlopen. Het is essentieel om goede begeleiding en ondersteuning te krijgen. Het programma van Revival kan echt een keerpunt zijn voor ondernemers, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Vandaag zijn we, in de ware Revival-spirit, opnieuw gestart met ons bedrijf, maar ditmaal met een aangepast model."

Revival begeleidt vandaag 52 mensen die hun bedrijf dienden te sluiten wegens een faillissement, een vereffening of een verkoop met verlies. Dag in, dag uit zet het Revival-team van vrijwillige coaches en ondernemers zich in om deze gefailleerde ondernemers een hart onder de riem te steken, en een nieuwe toekomst met hen uit te stippelen.

Ken jij of ben jij iemand die een faillissement, een vereffening of een verkoop met verlies heeft meegemaakt? Meld je dan helemaal gratis aan via www.revival.be.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials