leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Dit moet je weten als zelfstandige

Bedrijfsbeheer

Droom je al jaren van een eigen onderneming? Wil je graag je eigen baas zijn en je met hart en ziel toeleggen op je grootste passie? Voor je zelfstandige wordt, stel je best een stappenplan op om ondernemer te worden. In dit artikel vind je nuttige informatie over wat je écht moet weten als zelfstandige.

Geldzaken

Zonder geld, geen onderneming. Wettelijk gezien is een startkapitaal niet altijd verplicht, maar zonder centen starten is geen goed idee. Als je genoeg eigen inbreng hebt, zal je ook op de bank kunnen rekenen om een lening af te sluiten. Daarvoor heb je natuurlijk een sterk businessplan nodig. Zo ontdek je snel zelf of je idee effectief haalbaar is. Zo’n plan heb je ook nodig om de bank en andere investeerders te overtuigen om in jouw zaak te investeren. Er zijn organisaties voor zelfstandigen die je kunnen helpen bij het opstellen van dergelijk ondernemingsplan en je tips en advies geven bij elke stap. Nadat je je geldzaken geregeld hebt, moet je ook nog andere formaliteiten in orde brengen. Word je zelfstandige in bijberoep of in hoofdberoep? Welke ondernemingsvorm wil je? Kies je voor beperkte aansprakelijkheid in de vorm van een besloten vennootschap (bv) of is er geen scheiding tussen je privévermogen en het vermogen van je zaak en ben je bijgevolg onbeperkt aansprakelijk? Vraag ook een btw- en ondernemingsnummer aan. Zie je op tegen alle administratie die komt kijken bij het ondernemerschap? Richt je dan tot een ondernemingsloket.

Sociale zekerheid

Werk je in loondienst, dan hoef je je geen zorgen te maken over je sociale zekerheid. Als zelfstandige moet je echter op eigen houtje voor je sociale zekerheid zorgen. Een sociaal verzekeringsfonds ontvangt je sociale bijdragen en stort deze door aan de overheid. In ruil ben jij in orde met je sociale zekerheid. Zo heb je recht op Groeipakket, bouw je pensioen op, krijg je medische kosten terugbetaald en geniet je een uitkering in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Pensioen

Over pensioen gesproken: via je sociale bijdragen bouw je je wettelijk pensioen op. Voor een aanvulling op je wettelijk pensioen kan je zelf sparen voor een VAPZ, ofwel vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Jaarlijks spaar je via je VAPZ een bedrag dat je zelf kiest. Je hoeft enkel rekening te houden met het maximum dat je mag sparen naargelang je inkomen. Naast een extra pensioenspaarpot levert deze spaarformule je bovendien een mooi belastingvoordeel op.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials