leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Hoe je door performance coaching kan groeien als ondernemer

Bedrijfsbeheer

Als ondernemer en zaakvoerder van een kmo heb je geen extra middelen om specialisten aan te nemen. Letterlijk en figuurlijk draag jij alle hoedjes. Daarom kan je via performance coaching wel de nodige skills, tips en expertise krijgen om zowel op professioneel als persoonlijk vlak te groeien als ondernemer.

Doen zien wat jij niet ziet

Een van de belangrijke punten van performance coaching is dat het je de blinde vlekken laat zien. Via een uitgebreide analyse kan een coach de vinger leggen op wat werkt, maar ook: wat niet. Een coach zal je patronen en misstappen blootstellen, want ja we stoten ons allemaal tweemaal aan dezelfde steen. Hoewel dit soms confronterend kan zijn, zijn het net die blinde vlekken die je tegenhouden het volle potentieel te halen uit jezelf als leider, maar ook uit je team en werknemers. Daarnaast gaat een performance coach ook altijd de doelen die je hebt gekozen vooropstellen. Zie hem of haar daarom als een coach die je een spiegel voorhoudt, je verantwoordelijk houdt, maar je vooral zal helpen je volle potentieel te bereiken.

Tom Saeys, High-Performance Coach van Maistro

Doelen behalen

Wat wil je als ondernemers écht bereiken? Bij welke doelen loop je vast op je eigen limieten? Wat moet je concreet doen om een abstract doel te halen? Het zijn maar 3 vragen die performance coaches trachten te beantwoorden. Struggle je met duidelijke doelen benoemen, en al zeker om ze in behapbare stappen te realiseren? Dan is een performance coach zeker iets voor jou.

Betere communicatie met al je stakeholders

Niet alleen focust performance coaching op leiderschap, ook teams aansturen en communiceren met je stakeholders, namelijk prospects, partners en medewerkers komt aan bod. Een onderdeel hiervan is actief luisteren. Door actief te luisteren kun je een langdurige en respectvolle relatie opbouwen. Door aan te tonen dat je de woorden van je gesprekspartner echt gehoord hebt en er op een open, onbevooroordeelde manier naar wil luisteren, geef je hun het grootste compliment dat je hen maar kunt geven. Bij actief luisteren is het de bedoeling dat je luistert om te luisteren, en niet om daarna een antwoord te kunnen formuleren. Dit vraagt een beetje oefening. Eerst en vooral moet je leren om je eigen innerlijke dialoog eventjes aan de kant te schuiven. Alleen zo kun je je focus volledig bij je gesprekspartner leggen. Actief luisteren is een vaardigheid die sommige mensen van nature bezitten, maar die zeker ook aangeleerd en aangescherpt kan worden.

Door te werken aan je doelen, ga je sterker in je schoenen staan en zal het makkelijker worden om je goals te bereiken. Wanneer je performance coaching combineert met de vaardigheid van het actief luisteren, neem je een ontzettende voorsprong in je eigen wereld. Het zorgt ervoor dat jij de touwtjes in handen hebt.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials