Gebruik jij al bedrijfsmatige verpakkingen met gerecycleerd plastic?

Het My Recycled Content-platform is een initiatief van Valipac met een tweeledig doel. Enerzijds het gebruik van bedrijfsmatige verpakkingen die gerecycleerd plastic bevatten promoten, en anderzijds leveranciers en gebruikers ervan met elkaar in contact brengen.

Ondernemingen begeleiden naar meer circulariteit, is een van de doelstellingen van Valipac. De organisatie ontwikkelde het onlineplatform My Recycled Content om het gebruik van bedrijfsmatige plastic verpakkingen die gerecycleerd materiaal bevatten, aan te moedigen.

Een ontmoetingsplaats voor leveranciers en gebruikers

Leveranciers (producenten of groothandelaars) van verpakkingen kunnen zich registreren op het platform. Vervolgens krijgen ze er een forum om hun bedrijfsmatige verpakkingen die gerecycleerd plastic bevatten voor te stellen. De gebruikers van kunststofverpakkingen kunnen inloggen op My Recycled Content om er alle relevante informatie te verkrijgen, het aanbod te ontdekken en in contact te komen met de leveranciers. Het platform is uitgesproken gebruiksvriendelijk.

Waarom verpakkingen gebruiken met gerecycleerd plastic?

De voordelen zijn legio en evident. Het spreekt vanzelf dat het milieu wel vaart bij bedrijfsmatige verpakkingen die gerecycleerd plastic bevatten. Er is niet alleen minder nood aan het ontginnen van natuurlijke hulpbronnen. De circulaire toepassing beperkt tegelijk de CO2-uitstoot en draagt dus bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. Concreet: het recycleren van 1 ton plastic voorkomt de productie van 3,03 ton CO2. Valipac voerde ook een nieuw bonussysteem in om het gebruik van post-consumer gerecycleerd plastic in bedrijfsmatige verpakkingen bij zijn klanten te stimuleren. Klanten die in 2022 hun goederen op de Belgische markt brachten en daarvoor bedrijfsmatige verpakkingen gebruikten, die ten minste 30% post-consumer recyclaat bevatten, ontvangen in 2023 een bonus van €50 per ton gerecycleerd materiaal.

Wat met de Europese PPWR?

Ter herinnering: de Packaging & Packaging Waste Regulation kadert in de ambitie van de Europese Commissie, om de milieu-impact van het verpakkingsafval aan te pakken. Valipac staat achter het initiatief, maar vestigt de aandacht op enkele aandachtspunten. In een vorig artikel wezen we al op de onderbelichte verschillen tussen huishoudelijke en bedrijfsmatige verpakkingen. Ook goed om weten: tegen 2030 wil Europa dat bedrijfsmatige verpakkingen minstens 35% post-consumer recyclaat bevatten, en tegen 2040 minstens 65%. Dit zou gelden voor elk type verpakking: elke krimpfolie, elke spanband, elk kunststof vat moet dan 65% gerecycleerd plastic bevatten. Valipac pleit evenwel voor een collectieve doelstelling voor het totale volume bedrijfsmatige verpakkingen. De organisatie zal dit zeker aankaarten bij de bevoegde autoriteiten.

Wil jouw kmo ook bedrijfsmatige verpakkingen met gerecycleerd plastic gebruiken? Neem dan zeker een kijkje op My Recycled Content. We vertellen jou graag meer over circulariteit als je contact met ons opneemt of het formulier hieronder invult.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Valipac

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Valipac
  • Koningin Astridlaan 59 a
    1780 Wemmel
  • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials